Svijet ZA SAD SAMO PROMATRAČ

Hrvatska pozvana u Europsku obrambenu agenciju

Hrvatska je pozvana u Europsku obrambenu agenciju (EDA), u kojoj će do ulaska u članstvo biti promatrač, a čija je uloga razvijanje obrambenih sposobnosti Europske unije, izjavio je u četvrtrak u Bruxellesu hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović

Ministar Kotromanović sudjelovao je u četvrtak u Bruxellesu na sastanku Vijeća za vanjske poslove, koje se u formatu ministara obrane sastaje dvaput godišnje. Na marginama ministarskog sastanka, sastao se Upravni odbor Europske obrambene agencije. To je najmlađa europska agencija u kojoj sudjeluje sve zemlje članice EU-a osim Danska, koja ima izuzeće u obrambenim pitanjima. Osnovna zadaća EDA-e je razvoj obrambenih sposobnosti u području upravljanja krizama i poboljšanje suradnje u razvoju naoružanja.

'Hrvatska je zainteresirana za sudjelovanje u Europskog obrambenoj agenciji', rekao je Kotromanović, dodajući da Hrvatska ima 'zanimljivu' obrambenu industrija koja ima izgleda plasirati svoje proizvode u inozemstvu.

'Imamo zanimljivu, iako ne jaku i veliku, obrambenu industriju, ali to što imamo je jako dobro. Mi kroz bilateralne kontakte nastojimo pomoći kako bi joj otvorili vrata za nova tržišta', rekao je Kotromanović.

Ministri obrane su dogovorili da se krene u razvoj tehnologije za punjenje gorivom zrakoplova u zraku, u čemu Europa zaostaje za Sjedinjenim Državama. Za vrijeme zračnih napada u Libiji, zrakoplovi iz zemalja članica EU-a, koje su sudjelovale u operaciji, morale su se osloniti na Sjedinjene Države.

Na sastanku je bilo riječi i o vojnim operacijama Zajedničke europske sigurnosne i obrambene politike u BiH te u Somaliji.

Sastanak je održan pod predsjedanjem Visoke predstavnice za vanjsku politiku Catherine Ashton uz prisustvo glavnog tajnika NATO-a Anders Fogh Rasmussena.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još