POLEMIKA U SLOVENIJI

Nadbiskup, paroh i muftija zajedno protiv gay brakova

22.03.2012 u 16:53

Bionic
Reading

Predstavnici triju najbrojnijih vjerskih zajednica u Sloveniji u četvrtak su se zajedničkom izjavom izjasnili protiv proširivanja pojma obitelji na istospolne zajednice te mogućnosti da istospolni partneri usvajaju djecu, kako je predviđeno novim obiteljskim zakonom o kojemu će Slovenci u nedjelju odlučivati na referendumu

'Zajedno izjavljujemo da su brak i obitelj bitni za razvoj ljudske osobe i društva. Zbog toga smo svi zajedno dužni štititi vrijednost bračnog zavjeta i obitelji kao zajednice muža, žene i djece', navodi se među ostalim u zajedničkoj izjavi Rimokatoličke crkve, Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Islamske zajednice u Sloveniji koju su na konferenciji za novinare u Ljubljani predstavili ljubljanski nadbiskup Anton Stres, paroh Tomo Ćirković i muftija Nedžad Grabus

Novi obiteljski zakon kojega je parlament lani prihvatio, ali će se primjenjivati samo ako bude potvrđen na referendumu u nedjelju, obitelji definira kao zajednicu djeteta koje živi s jednim ili oba roditelja, ili 's drugom odraslom osobom ako ona brine za dijete i prema njemu ima zakonski određene obveze i prava'.

Novi obiteljski zakon dopušta i mogućnost da partner u istospolnoj zajednici usvoji dijete partnera iz njegove prijašnje heteroseksualne veze. To je izazvalo protivljenje dijela javnosti i religijskih zajednica koje vjeruju da se time izjednačuju homoseksualne zajednice s klasično shvaćenom obitelji kao bračnom zajednicom muškarca i žene, te njihove djece, te da bi to otvorilo mogućnost zamjenskog materinstva ili umjetne oplodnje za potrebe istospolnih parova.

Navodeći da uvažava situaciju u kojoj ima mnogo djece koja žive samo s jednim roditeljem, ljubljanski nadbiskup Anton Stres rekao je da se vjerske zajednice protive izjednačavanju heteroseksualnih i homoseksualnih zajednica i mogućnosti da potonje usvajaju djecu jer je bračna zajednica osnovna društvena ćelija i najadekvatnija sredina za posredovanje vjerske i kulturne tradicije s jedne generacije na drugu, te da je uloga majke i djeteta u obiteljskom životu za djecu nezamjenjiva.

'Isticanje samo individualnih prava uz zanemarivanje institucionaliziranih društvenih odnosa može civilizaciju voditi u uništenje', naveli su predstavnici triju crkava u vezi s odredbama obiteljskog zakona koje se odnose na istospolne zajednice i mogućnost da one usvajaju djecu.

Zagovornici zakonskih promjena za redefiniranje pojma obitelji navode službene statističke podatke prema kojima je klasično shvaćena obitelj zadnjih deset godina doživjela duboke promjene. Iako je obitelji koju čine bračni parovi s djecom još uvijek najviše (237.000), njihov se broj iz godine u godinu smanjuje pa primjerice vanbračne zajednice, kojima je također priznat zakonski status obitelji, čine 11 posto obiteljskih zajednica.

Obitelji u kojima djeca žive samo s jednim roditeljem je četvrtina od ukupnog broja, od čega 21 posto čine obitelji sa samohranom majkom, a 4 posto obitelji sa samohranim očevima. Svaka šesta majka je samohrana, a više od polovice djece koja se rode rađaju se parovima u vanbračnoj zajednici odnosno roditeljima koji nisu vjenčani. Broj zakonsko priznatih obitelji u kojima žive vanbračni partneri s djecom povećao se od 29.000 u 2001. na 49.000 u 2011. godini.