Svijet 1.244.000 KOMADA ORUŽJA

Naoružano svako treće kućanstvo u BiH

Građani Bosne i Hercegovine posjeduju više od milijun i 100 tisuća komada različitog oružja iz čega proistječe kako je svako treće kućanstvo u toj zemlji naoružano, podaci su kojima raspolaže ured Fonda Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Sarajevu

Kako u četvrtak prenose banjalučke Nezavisne novine, istraživanja UNDP-a pokazala su da u BiH postoji milijun i 244 tisuće komada različitog oružja. Pritom je utvrđeno kako je u posjedu civilnih osoba milijun i 98.762 primjeraka različitog vatrenog oružja.

Najmanje 750 tisuća komada takvog oružja građani posjeduju protuzakonito.

Građani BiH, kako je utvrdilo istraživanje, uglavnom kod kuće drže pištolje i na njih se odnosi 62 posto, što legalnog, što ilegalnog oružja. Njih 23 posto preferira lovačko oružje, 7,6 posto u kućama drži bombe ili eksploziv, a 6,3 posto drži automatske puške ili teške strojnice.

Uz sve to, u vojnim zalihama nalazi se čak 19 tisuća tona različitog streljiva koje se tretira kao višak i koje treba biti uništeno.

Od 2008. godine uz potporu UNDP-a provodi se poseban program uništavanja suvišnog oružja i streljiva za što je do sada potrošeno oko dva milijuna eura. Na taj je način uništeno osam tisuća tona nestabilnog i rizičnog streljiva iz vojnih zaliha kao i 35 tisuća komada različitog oružja.

Glasnogovornica UNDP-a Marta Novović-Mlinarić kazala je kako uništavanje oružja u posjedu građana predstavlja velik problem jer bi za to prije svega trebalo osigurati pravni okvir za predaju oružja bez kaznenih mjera kao i angažirati posebne tvrtke koje bi se bavile prikupljanjem i uništavanjem takvog oružja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još