NOVI ODBOR EU PARLAMENTA

Rat EU-a protiv mafije pokrenuli Sicilijanci!

22.03.2012 u 12:23

Bionic
Reading

Europski parlament osnovao je novi antimafijaški odbor koji će imati široke ovlasti u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i sukoba interesa u EU, javlja tjednik Globus. Odbor je osnovan na inicijativu sicilijanskih europarlamentaraca koji su se izborili i za terenski rad

Novi odbor Europskog parlamenta, nazvan 'antimafija', osnovan je prošlog tjedna u Strasbourgu, javlja dopisnica Globusa iz Bruxellesa Ines Sabalić.

Antimafijaški odbor imat će godinu dana za dubinsko istraživanje o organiziranom kriminalu, korupciji i sukobu interesa u EU, nakon čega bi Uniji i zemljama članicama trebao podnijeti zaključke i preporuke za suzbijanje tih pojava.

Osim što će imati pravo odlaziti na teren i na licu mjesta ispitivati slučajeve, Odbor ima ovlasti pozivati na svjedočenje u Bruxelles predstavnike velikih poduzeća, suce, tužitelje i, dakako, žrtve. Mandat odboru moći će biti produljen jedanput, piše Globus.

Ideja za osnivanje odbora stigla je od troje sicilijanskih europarlamentaraca koji smatraju da bi se talijanski antimafijaški zakoni trebali primjenjivati na europskoj razini. To su Rosario Crocetto, Rita Borsellino i Sonia Alfano

Pravnik Crocetto, gradonačelnik sicilijanskog grada Gela, godinama je pod policijskom zaštitom zbog borbe protiv mafije. Prvi je, zasad vjerojatno i jedini sicilijanski gradonačelnik koji je deklarirani homoseksualac, pritom i predani vjernik.

Mirna magistra farmacije Rita Borsellino, sestra glasovitog antimafijaškog suca Paola Borsellina ubijenog u mafijaškom atentatu, politički se angažirala 1992, nakon ubojstva brata.

Sonia Alfano kći je Beppa Alfana, sicilijanskog policajca ubijenog zbog istrage mafije - jedan od onih koji se nije dao potkupiti, piše Globus.

Njih troje i nekoliko drugih eurozastupnika, među kojima je i bivša rumunjska ministrica pravosuđa Monica Macovei, koristan su podsjetnik javnosti, upravo pred odlazak 12 hrvatskih promatrača u Europski parlament, da u tom domu ima pravih, beskompromisnih i nekorumpiranih političara, ističe Globus.

Crocetto je najavio da neće biti jako obzirni: 'Organizirani kriminal nosi bijele ovratnike.'

RitaBorsellino rekla je da, čim se ustanovi kriminalna aktivnost,primjerice korupcija, smjesta treba plijeniti imovinu i odmah jevraćati u legalnu ekonomiju, bez odgode i bez mogućnosti da se njomeokoristi rodbina, zaključuje Globus.