LEKCIJA IZ DEŽELE

Janša oštro reže privilegije političara!

22.03.2012 u 12:37

Bionic
Reading

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u srijedu da će njegova vlada kao prvu mjeru štednje smanjiti privilegije i plaće državnih dužnosnika, ali da će rezovi zbog ozbiljnosti situacije trebati biti daleko dublji

'U prijedlogu mjera štednje biramo prioritete i najprije ćemo posegnuti u onaj dio javne potrošnje koji se odnosi na privilegije i štednju kod nas dužnosnika', rekao je Janša u srijedu kasno navečer nakon sastanka članova svoje vlade sa zastupnicima u parlamentu iz pet stranaka vladajuće koalicije.

Sastanak je bio vezan na prijedlog rebalansa državnog proračuna za ovu godinu i na to vezane mjere štednje koje je najprije potrebno uskladiti sa sindikatima, o čemu će biti riječi na sastanku gospodarsko-socijalnog vijeća u četvrtak.

Prijedlog rebalansa proračuna vlada bi prema ranijim najavama trebala prihvatiti do kraja ovog mjeseca, kako bi ih u travnju na zasjedanju usvojio parlament.

Janša nije želio konkretizirati mjere koje će vlada predložiti sindikatima, ali je rekao da će mjere koje sa sindikatima treba uskladiti biti znatno teže.

S obzirom na sadašnje stanje javnih financija i potrebu njihove stabilizacije, po svoj prilici neće biti dovoljno produljiti na cijelu godinu važenje interventnog zakona kojim su na razini prošle godine zamrznute plaće u javnom sektoru, mirovine i socijalni transferi, rekao je Janša, sugerirajući da će za drugu polovicu ove godine biti potrebno smanjiti neka prava iz tih naslova.

Situacija je bitno ozbiljnija nego u vrijeme kad se krajem prošle godine donosio interventni zakon, rekao je Janša dodavši da će na kraju za donošenje potrebnih mjera koje će pratiti proračunski rebalans odgovornost morati preuzeti parlament.