BANKARSTVO I TESTOSTERON

Svjetsku krizu skrivio višak hormona?

22.03.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Jesu li za svjetsku financijsku krizu odgovorni hormoni? Točnije, višak testosterona mladih ambicioznih muškaraca? Pitanje je ozbiljnije nego se na prvi pogled čini. Naime, većina zaposlenih na Wall Streetu ili na višim položajima financijskih behemota poput Goldman Sachsa su upravo mlađi i nabrijani pripadnici jačeg spola spremni na adrenalinski rizik

Svijet bi bio daleko ljepše mjesto da se financijska tržišta prepuste ženama ili barem starijim muškarcima koji nisu spremi učiniti apsolutno sve za uspjeh. Globalna se kriza možda može pripisati suludoj želji za brzom zaradom, mačizmu investicijskih bankara i brutalnom takmičenju tko će zaraditi brže i više. Švicarski Tages Anzeiger nastavlja se na priču nedavnog bankarskog disidenta Grega Smitha, koji je nakon otkaza u Goldman Sachsu nakucao otvoreno pismo za New York Times u kojem s par pitoresknih rečenica opisuje okruženje iz kojeg je izašao. Ključne riječi bile su 'otrovno' i 'destruktivno', a posebno se istakla rečenica da su u tvrtki svoje klijente držali doslovce muppetima, lutkama.

Investicijsko bankarstvo se još od osamdesetih godina smatra glamuroznim zanimanjem s ekvivalentno glamuroznim primanjima ravnim onima zvjezdanih nogometaša ili celebrityja. Život im je bio inspiracija za filmove poput 'Wall Streeta' Olivera Stonea koji prikazuje svijet manično samouvjerenih, kompetitivnih mačo likova što jašu na valovima testosterona i želje za neslućenim uspjehom. Wall Streetom su se šetali samo najbolji đaci elitnih biznis škola i činilo se kao da ih nije briga za neljudsko radno vrijeme i okružje 'ubij ili budi ubijen', da parafraziramo Tages Anzeiger.

No aura investicijskog bankarstva unazad nekoliko godina potpuno je izblijedjela. Najbolji diplomci iz branše koji bi se nekada strčali na vrata najvećih banaka, sada razmišljaju o alternativama. Sam Greg Smith, bivši sachsovac, kaže u svom pismu da uvjeti rada i mentalitet okruženja odbija najbolje kandidate za posao, a u riječ mu upada profesor matematike sa Sveučilišta Columbia Chris Wiggins riječima da ideja kako investicijsko bankarstvo ima društvenu funkciju, tj. služi podmazivanju kapitalizma, više ne drži vodu. 'Današnjim je mladim ljudima u tom sektoru vrlo teško vjerovati da služe ikakvoj socijalnoj svrsi', zaključuje.

Investicijsko bankarstvo se sve manje vodi racionalnošću, a sve više testosteronom, rekao je Joan Coates, nekadašnji trgovac za Deutsche Bank i Goldman Sachs. U Financial Timesu argumentira da višak testosterona može dovesti do osobnog uspjeha, ali u kolektivu ne proizvodi drugo do pretjeranu agresivnost, opasno precjenjivanje samoga sebe te ponašanje po zakonu krda. Coates, stoga, savjetuje banke da promijene politiku zapošljavanja. Na tim mjestima potrebno je više žena i starijih muškaraca, smatra. To će smanjiti iscrpljujuće satnice, atmosferu drame i, možda najvažnije, nagon za visokorizičnim potezima. Mješavina adrenalina, sulude potrebe za dokazivanjem pojedinaca na ključnim mjestima i, na kraju, pohlepe, pokazala se kobnom za malo previše ljudi, da ne kažemo nacija.