KRAJ DEMOKRACIJE?

Državni udar u Maliju: Vojnici napali predsjedničku palaču

21.03.2012 u 23:35

Bionic
Reading

Pobunjenici u malijskoj vojsci napali su predsjedničku palaču u srijedu kasno navečer, doznaje se od ministarstva obrane i diplomatskih izvora, dok se u prijestolnici Bamaku čula paljba iz teškog oružja, prenose svjetske agencije.

'Znamo da je to pokušaj državnog udara', rekao je dužnosnik ministarstva obrane koji je htio ostati anoniman, a prenijela je agencija Reuters.

Diplomat je potvrdio da traju sukobi u predsjedničkoj palači koju su u srijedu ujutro štitili vojnici odani predsjedniku dok su pobunjenici zauzeli prostorije državne radiotelevizije.

Francuska poziva na 'poštovanje ustavnog poretka i osuđuje svaku uporabu sile' nakon nereda u Bamaku, rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero, a prenio je France Presse.

'Francuska izražava iskrenu zabrinutost zbog velikih nereda koji se trenutačno događaju u Bamaku. Poziva na poštovanje ustavnog poretka i osuđuje svaku uporabu sile', dodao je glasnogovornik.

'Francuska poziva sve Malijce da u ovom presudnom času sačuvaju demokraciju u Maliju', istaknuo je.

Deseci malijskih vojnika koji su rekli su da su ogorčeni jer nemaju oružja za gušenje pobune Tuarega i radikalnih islamističkih skupina na sjeveru zemlje, prosvjedovali su u srijedu pucajući u zrak u Bamaku, gdje su zauzeli zgradu javne radiotelevizije.

Elitni padobranci, Crvene beretke, odani malijskom predsjedniku Amadouu Toumaniju Toureu, nadzirali su više službenih zgrada, među kojima sjedište javne radiotelevizije, narodne skupštine i ministarstva financija.

Predsjednik Toure je u srijedu navečer još bio u svojoj palači i tijekom večeri bi mogao održati govor, rekao je jedan od njegovih savjetnika.

Mali je bivša francuska kolonija.