ČOVIĆEVO RJEŠENJE

HDZ BiH za četiri teritorijalne jedinice u državi

21.03.2012 u 16:13

Bionic
Reading

Ustroj četiri multietničke teritorijalne jedinice u Bosni i Hercegovini sa sjedištima u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli predstavljao bi najbolje rješenje za tu zemlju, ali i za hrvatski narod koji u njoj živi, ocjena je predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića koju je prenio Hrvatima iz BiH s kojima se sastao u Stuttgartu, objavljeno je u srijedu iz ureda za informiranje HDZ BiH

Tribinu na kojoj je bilo riječi o stanju u BiH i položaju Hrvata organizirala je udruga Hrvatske hercegovačke zajednice u Njemačkoj, a Čović je tom prigodom istaknuo kako je bitno da Hrvati u BiH svoja politička stajališta artikuliraju na jedinstveni način.

Kazao je kako je stoga važno da je 90 posto Hrvata u BiH u ovom trenutku okupljeno oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koji objedinjava politiku devet političkih stranaka s hrvatskim predznakom.

Čović je pozvao izbjegle i iseljene Hrvate iz BiH da svakako zatraže bosanskohercegovačke osobne iskaznice i time osiguraju pravo sudjelovanja na općinskim izborima koji će se u toj zemlji održati tijekom jeseni.

Generalni konzul Republike Hrvatske u Stuttgartu Ante Cicvarić, koji je također govorio na tribini, ocijenio je trenutačno stanje u BiH kao državi s tri naroda i dva entiteta iznimno kompliciranim i osjetljivim.

Apelirao je da se Hrvati podrijetlom iz BiH sami izbore za svoja prava umjesto da očekuju da to za njih učini netko drugi.