NOVI ŠAMAR

Europski parlament zatvorio vrata Strauss-Kahnu!

21.03.2012 u 14:16

Bionic
Reading

Dolazak bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominiquea Strauss-Kahna u Europski parlament 27. ožujka otkazan je nakon prosvjeda nekoliko europskih zastupnika, rekao je u srijedu parlamentarni izvor

Ime bivšeg čelnika MMF-a povučeno je s popisa uzvanika na konferenciju o 'lekcijama svjetske ekonomske krize', na kojoj bi trebao sudjelovati luksemburški premijer Jean-Claude Junker i bivši predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet

Dominique Strauss Kahn objavio je da će otkazati posjet konferenciji EU40', koja okuplja parlamentarce mlađe od 40 godina', pojasnio je Alexander Alvaro, europski liberalni zastupnik.

Poziv Strauss-Kahnu doživio je kritike u Parlamentu, a tri eurozastupnice uputile su pismo predsjedniku EP-a Martinu Schulzu u kojem traže da zabrani bivšem direktoru MMF-a da sljedeći tjedan govori u Parlamentu.

'Sa zaprepaštenjem i ljutnjom doznale smo za poziv Dominique Strauss-Kahnu da govori u Europskom parlamentu. U ime borbe koju vodimo za dostojanstvo žena, protivimo se tom pozivu i tražimo od vas, gospodine predsjedniče, da osigurate da parlament ostane mjesto za zakonodavni rad, gdje se poštuje svačiji senzibilitet, a ne medijska arena za spektakle i šou', napisale su zastupnice europskih socijalista Veroniqe de Keyser (Belgija), Zita Gurmai (Mađarska) te zastupnica Zelenih Isabelle Durant (Belgija).

Dan poslije, 28. ožujka, sud u Francuskoj trebao bi odlučiti hoće li službeno otvoriti istragu protiv Strauss-Kahna za aferu Carlton. Riječ je o zabavama za klijente luksuznog hotela Carlton, na koje je odlazio bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda, a na kojima su bile angažirane prostitutke.

Strauss-Kahn je u svibnju prošle godine morao napustiti položaj direktora MMF-a nakon što ga je sobarica u hotelu u New Yorku optužila za pokušaj silovanja. Optužnica je poslije povučena, a njujorška sobarica nastavila je građansku parnicu u kojoj traži odštetu.

Njegov povratak na javnu scenu ne ide glatko. Prije desetak dana, nakon nastupa na britanskom sveučilištu Cambridge, morala ga je čuvati policija i tjelesni stražari od ljutite skupine prosvjednika i boraca za prava žena.