7,4 PO RICHTERU

Ciudad de México za dlaku izbjegao katastrofu

21.03.2012 u 11:35

Bionic
Reading

U ustima i srcima mnogih Meksikanaca koji su jučer panično istrčali na ulice bilo je sjećanje na razorni potres iz 1985. (8,1 po Richteru) za koji seizmolozi kažu da je bio duplo jači (po intenzitetu, odnosno trajanju od ovoga jučer (7,4 po Richteru), a odgovori na moguće dileme kriju se u tome što Richterova ljestvica nije linearna, već eksponencijalna

Energija koja se oslobađa izražena je u logaritmima pa tako, kako nam objašnjavaju u Hrvatskom seizmološkom zavodu, potres magnitude šest deset je puta jači od onog magnitude pet.

Kako smo sinoć izvijestili, potres jačine 7,4 po Richteru, koji je trajao dulje od minute, zatresao je Meksiko. Mnoge su zgrade oštećene, a u nekim dijelovima zemlje kuće su skroz srušene. Iz američkog geološkog instituta (USGS) zabilježili su jačinu potresa, a epicentar je bio u Guerreru, u blizini obale na Pacifiku. Srećom, naime, jer da je potres bio blizu površine i ispod velikoga grada poput Mexico Cityja, danas bi mrtve brojali na desetke tisuća, kao 1985. godine.

Dakle, taj potres oslobodio je duplo veću energiju od onoga jučer, a pomoglo je i to što su arhitekti naučili lekciju iz 1985. pa grade prema najsuvremenijim seizmološkim tehnikama i kriterijima.

Ciudad de México nalazi se na području ugroženom potresima. Potresi manjeg i srednjeg intenziteta redovni su; 19. rujna 1985. potres snage 8,1 po Richteru s epicentrom u federalnoj državi Michoacán udaljenoj oko 350 kilometara, po službenim podacima odnio je oko 9.500 ljudskih života, a 30.000 ljudi ostalo je bez krova nad glavom.

Prema podacima spasilačkih ekipa, broj mrtvih bio je do 45.000 ljudi. Ukupno je oštećeno 2.800 zgrada, od toga ih se 880 srušilo. Velik broj žrtava bio je posljedica nekvalitetne gradnje zgrada, a mekana podloga grada još je doprinijela pojačanju efekta potresa.

Jučerašnji potres (koji je registriran u 12,03, odnosno u 19,03 sati po našem vremenu) izazvao je paniku, jer je Ciudad de México, ili Mexico City, djelomice sagrađen na osušenom jezeru s ne baš čvrstim tlom. Do jutros u jedan iza ponoći, bilo je osam jačih replika između 4,6 i 5,3 po Richetru pa su građani još u strahu.

Bilanca je 11 ranjenih, nema mrtvih, te 500 srušenih kuća u Guerreru i još 85 u Oaxacai. Škole nema, dosta je javnih zgrada evakuirano, jer se sumnja na stabilnost njihove statike, podzemna željeznica ponovno je počela raditi, a podignuta je i mobilna telefonska mreža koja pada iz sigurnosnih razloga, da bi djelatnici službe sigurnosti, vatrogasci i hitna pomoć mogli neometano djelovati.

Zanimljivo je da se istodobno s ovim potresom dogodio jedan u Indoneziji magnitude 6,2 po Richteru, ali nije izdana uzbuna za tsunami.