Svijet TOPNIČKI DNEVNICI

Hrvatska u Haag nije dostavila dokumente

Glasnogovornica glavnog haškog tužitelja Olga Kavran kazala je u Haagu kako haaško tužiteljstvo još od Hrvatske nije dobilo dokumente o djelovanju topništva u Oluji koje traži obvezujućim nalogom za predmet "Gotovina, Čermak i Markač"

Upitana na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare u sjedištu Haaškog suda je li Tužiteljstvo u međuvremenu primilo od Hrvatske tražene dokumente o djelovanju topništva Kavran je odgovorila da do sada u tom pitanju nije bilo napretka.

Tužiteljstvo od studenoga 2006. traži od Hrvatske više dokumenata za suđenje protiv trojice hrvatskih generala optuženih za zločine počinjene u Oluji, a Hrvatskoj je u rujnu 2008. izdan obvezujući nalog. Neki od dokumenata koji se tiču specijalne policije u međuvremenu su dostavljeni.

Tužiteljstvo još uvijek zahtijeva više od sto dokumenata vezanih uz predmet "Gotovina, Čermak i Markač" za koje je uvjereno da su nastali u vrijeme Oluje dok Hrvatska smatra da se radi o broju od ukupno 23 dokumenta.

Nekoliko zemalja članica EU tijekom ožujka izrazilo je rezerve u pogledu otvaranja pregovora s Hrvatskom u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, zbog pitanja dostave dokumenata u slučaju "Gotovina, Markač i Čermak".
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još