POJAČAN IZVOZ

Rijad smiruje tržište, pada cijena nafte

20.03.2012 u 15:39

Bionic
Reading

Cijena nafte pala je za gotovo dva dolara po barelu nakon pokušaja Saudijske Arabije da smiri energetsko tržište, uslijed zabrinutosti o šteti kakvu bi rastući troškovi mogli prouzročiti globalnom ekonomskom oporavku, piše Financial Times

Cijena sirove nafte pala je za čak 1,79 dolara, dakle na 123,92 dolara za barel u utorak ujutro, prije nego što se započelo s trgovanjem, kada je kasnije tijekom dana porasla na 124,39 dolara.

Ovaj potez Rijada stigao je u trenutku kada su rastuće cijene energenata postale vruće političko pitanje u američkoj predsjedničkoj utrci. Republikanski kandidati su optužili predsjednika Baracka Obamu da ne čini dovoljno kako bi snizio cijene, piše Financial Times.

Nedavne informacije koje govore da SAD i Velika Britanija planiraju preemptivno osloboditi strateške naftne rezerve samo su pomogle porastu cijena sirove nafte.

Saudijska Arabija, koja ima najveće svjetske zalihe nafte, još nije javno otkrila svoje poteze, ali zaljevski i zapadni dužnosnici i trgovci tvrde da je kraljevina pojačala izvoz nafte u SAD prošlog tjedna. Rekli su i da će oživjeti proizvodnju na naftnim poljima koja nisu korištena već desetljećima.

Saudijska vlada je u ponedjeljak izjavila kako će djelovati 'individualno' i prema drugima kako bi se 'vratila na poštenu razinu'.

'Visoke cijene nafte mogu dovesti do negativnih utjecaja na globalnu ekonomiju', navodi se u sažetku priopćenja saudijske vlade koje je objavila službena saudijska novinska agencija.

Međutim, Saudijska Arabija hoda po tankoj liniji jer želi smanjiti cijene, dok istovremeno izbjegava otvoreni sukob s Iranom. Teheran je upozorio Saudijsku Arabiju nekoliko puta u protekla dva mjeseca da ne povećava proizvodnju jer će tako pojačati utjecaj američkih i europskih sankcija na teheranski izvoz sirovina.

Kapacitet saudijskih rezervi je pao na najnižu razinu od 2008. nakon što je Britanija povećala svoju proizvodnju na 10 milijuna barela dnevno.