HAPŠENJA U NAPULJU

Policija uhitila 16-ero sudaca koji su radili za mafiju

20.03.2012 u 14:18

Bionic
Reading

U velikoj antimafijaškoj operaciji, koju provodi policija u Napulju i okolici, palo je i 16-ero sudaca koji su pratili financijske malverzacije, a koji su primali mjesečnu plaću od Camorre

Među uhićenicima ima i biznismena, državnih dužnosnika te čak i jedan sveučilišni profesor prava. Osumnjičenici su navodno bili na platnom spisku obitelj Fabbrocino, koja je prala novac i slala ga na račune u Lihtenštajn, Luksemburg i Švicarsku.

Prema prvim podacima, policija je ušla u trag milijardi eura, a optužnice se dižu za pranje novca, sve do visoke korupcije na sudovima. Konfisciraju se kuće, zgrade, luksuzni automobili, restorani...

Otkada je Mario Monti na čelu talijanske vlade, financijska policija bilježi sve veće uspjehe i sve bolje kotira jer ima direktnu podršku premijera koji kaže da je borba protiv izbjegavanja plaćanja poreza neizbježna.

Analitičari kažu da je Monti odlučio slijediti američku kriminalističku školu koja je okončala poslove Ala Caponea, velikog mafijaškog bosa koji je pao zbog utaje poreza, a ne zbog širokopojasne kriminalne ili zločinačke aktivnosti.