TUGA U EGIPTU

Tisuće ljudi na ispraćaju koptskog pape

20.03.2012 u 14:07

Bionic
Reading

Ispraćaj poglavara Koptske pravoslavne crkve, pape Šenude III. počeo je u utorak ujutro u koptskoj katedrali svetog Marka u Kairu, prepunoj vjernika i vjerskih uglednika.

Šenuda III., koji je predvodio najvažniju kršćansku crkvu na Bliskom istoku četiri desetljeća, umro je u subotu u 88. godini nakon srčanog udara koji se pridodao drugim teškim zdravstvenim problemima.

Ceremonija koja bi trebala trajati više od dva sata počela je molitvom biskupa Baškomijusa, koji će voditi koptsku crkvu sljedeća dva mjeseca do izbora novog koptskog pape. Šenudino tijelo položeno je u otvoreni lijes, na glavi mu je zlatna mitra, a u ruci pastirski štap optočen zlatom.

Ispred crkve okupilo se više tisuća osoba s portretima pokojnog patrijarha, središnje figure koptske zajednice zabrinute zbog širenja islamizma i vjerskog nasilja u Egiptu.

Tri osobe izgubile su život ovoga vikenda u gužvama koje su nastale ispred katedrale u kojoj je Šenudino tijelo bilo izloženo u sjedećoj poziciji na patrijahovoj katedri.

Na ispraćaj je došlo i vatikansko izaslanstvo, brojni veleposlanici i čelnici egipatskog vojnog režima koji su utorak proglasili danom žalosti. Pogreb se izravno prenosi na državnoj televiziji.

U skladu s njegovim željama, Šenuda će biti pokopan u manastiru svetog Bišoja u pustinjskom području Vadija Natruna, između Kaira i Aleksandrije. Na tom ga je mjestu držao u kućnom pritvoru 1981. predsjednik Anvar el-Sadat s kojim se politički nije slagao.

Izraze sućuti povodom njegove smrti poslali su papa Benedikt XVI. i američki predsjednik Barack Obama, koji je poručio da je Šenuda III. bio posvećen nacionalnom jedinstvu i bio "ljubljeni vođa egipatskih koptskih kršćana i zagovornik tolerancije i vjerskog dijaloga".

Šenuda je bio popularan i među mnogim egipatskim kršćanima koji ne pripadaju koptskoj crkvi, pa i među muslimanima. Međutim, neki su mu kršćanski aktivisti zamjerali da trebao snažnije pritiskati državu da osigura više prava za kršćane. Šenuda III. nikada nije prestao podržavati vladu Hosnija Mubaraka i nije se previše energično zalagao za koptske zahtjeve kako ne bi izazvao muslimanske konzervativce

Jedna od Šenudinih najviše citiranih izjava, koja je ponovo objavljena u svim listovima nakon njegove smrti, glasi: "Egipat nije zemlja u kojoj živimo, to je zemlja koja živi u nama".

Prema procjenama, Kopti predstavljaju između šest i deset posto od 82 milijuna Egipćana. Koptska crkva navodi kako ima 10 milijuna vjernika.