Svijet UDAR NA POLICIJU

Broj mrtvih u napadima u Iraku porastao na 44

Broj mrtvih u seriji bombaških napada u nizu iračkih gradova u utorak porastao je na 44, uz više od 200 ozlijeđenih, objavile su tamošnja policija i izvori iz bolnica.

Dva najkrvavija napada bila su u svetom šijitskom gradu Kerbali i u Kirkuku na sjeveru zemlje. U oba je poginulo po 13 ljudi. "Naše snage sigurnosti su glupe jer se uvijek okupe na mjestu prve eksplozije, a onda stradaju u drugoj, još razornijoj", rekao je jedan od očevidaca iz Kirkuka, gdje su sve žrtve bili policajci.

Troje ljudi ubijeno je u središtu Bagdada, također u eksploziji autobombe, ostavljene na parkiralištu u blizini ministarstva vanjskih poslova. U glavnom gradu su pored te odjeknule još dvije manje eksplozije.

Napadnuti su još ciljevi u gradovima Samari, Baidžiju, Dakuku i Duluji na sjeveru, Ramadiju na zapadu, te u Hili, Latifiji i Mahmudiji na jugu. Policija je na vrijeme uspjela deaktivirati bombe u Faludži i Bakubi. Cilj većine napada bile su policijske kontrolne točke i ophodnje.

U svim današnjim napadima ukupno je bilo 44 mrtvih i 233 ranjena, javlja AFP.

Napadi su se dogodili na devetu godišnjicu američke invazije na Irak i mjesec dana uoči planiranog summita Arapske lige u Bagdadu, prvog od 1990. godine. Taj je skup trebao označiti povratak Iraka na regionalnu pozornicu i vlada je bila nestrpljiva pokazati da može organizirati takav skup i jamčiti sigurnost sudionicima. Militanti su očito današnjim napadima željeli pokazati upravo suprotno, piše Reuters.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još