Svijet REPRESIJA

Ukrajina će kažnjavati trudnice koje puše

Trudne Ukrajinke ubuduće će vjerojatno dvaput razmisliti prije nego zapale cigaretu ili popiju čašicu, jer im po novom prijedlogu zakona za takvo ponašanje prijete kazne, pišu europski mediji.

Iako neke buduće mame ni ne pomišljaju na cigaretu, drugima je preteško prekinuti tu naviku. Ni budućim očevima nije lako, pa je tako jedan rekao supruzi, nakon njena trodnevnog nepušačko-trudničkog staža: "Ili ćeš ponovno početi pušiti, ili ćemo svi poludjeti".

Prijetnja kaznama mogla bi podići razinu individualne odgovornosti, kažu ukrajinski zastupnici koji žele da taj zakon prođe u parlamentu. Većina liječnika s njima je suglasna.

Međutim, ukrajinski borci za ljudska prava smatraju nacrt zakona diskrimnatornim budući da su cigarete i alkohol loše za svačije zdravlje, a ne samo za zdravlje trudnica i njihovih beba. Oni žele da se parlamentarci više usredotoče na pasivno pušenje.

Mnogi u Ukrajini i dalje su primorani udisati dim cigareta na javnim mjestima, u restoranima ili javnom prijevozu, a među njima su i buduće majke.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još