SRAMOTA JE LJUDI

Srpski partizani protiv rehabilitacije Mihailovića

19.03.2012 u 17:02

Bionic
Reading

Nakon neslužbenih najava da će biti rehabilitiran četnički vođa iz Drugog svjetskog rata Draža Mihailović, Savez udruga boraca narodnooslobodilačkog rata Srbije 1941. – 1945. (SUBNOR) u ponedjeljak se tome usprotivio, ukazavši na negativne posljedice i odjek koji takva odluka može imati na susjedne zemlje i saveznike jugoslovenskih partizana u Drugom svjetskom ratu

Sudski postupak za rehabilitaciju Mihailovića započeo je u rujnu 2010. godine pred višim sudom u Beogradu, a beogradski mediji proteklih dana neslužbeno su izvijestili kako će na ročištu koje se očekuje 23. ožujka, sud donijeti odluku o rehabilitaciji Mihailovića

Sve što su 'časni partizani' učinili u borbi za slobodu, a što ni jedan udžbenik povijesti u svijetu do sada nije opovrgnuo, sada se potiskuje u zapećak, poručuje SUBNOR te tvrdi da je srbijanska vlast u nekoliko godina 'uspjela rehabilitirati svo fašističko kvislinštvo i kolaboraciju s okupatorom u Drugom svjetskom ratu'.

U priopćenju koje prenose beogradski mediji, SUBNORA ističe kako najave o rehabilitaciji Mihailovića već nailaze 'na osudu u susjedstvu' te da ona ne može biti prihvaćena među saveznicima koji su s jugoslavenskim partizanima 'slamali fašistički i hitlerovski teror'.

Iz te organizacije najavljuju kako će zaštitu 'povijesne istine o Drugom svjetskom ratu' tražiti od zemalja antihitlerovske koalicije i veteranskih udruga širom svijeta, od Ujednjenih naroda i Europske unije, te europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Zahtjev za rehabilitaciju podnio je unuk Draže Mihailovića, Vojislav Mihailović, tražeći poništenje presude kojom je njegov djed 1946. godine pred vojnim sudom osuđen na smrt strijeljanjem. On traži i povratak građanskih prava za Mihailovića.

U tome su ga poduprli Srpska liberalna stranka predvođena akademikom Kostom Čavoškim, profesorica međunarodnog prava Smilja Avramov te udruge pripadnika 'Jugoslavenske vojske u otadžbini', kao i žrtava komunističkog režima.

S druge strane, Savez antifašista Srbije i druge srodne udruge tražile su da zahtjev za rehabilitaciju bude odbijen jer je, kako su objasnile, Mihailović tijekom rata surađivao sa okupatorom te počinio mnoge zločine

Dragoljub 'Draža' Mihailović (1893.-1946.), poznat i kao Čiča, bio je srpski general koji je u II. svjetskom ratu vodio četnike. Nakon rata jugoslavenske vlasti su ga osudile na smrt zbog suradnje s njemačkim okupatorom, izdaje i ratnog zločina, nakon čega je strijeljan sredinom 1946. u Beogradu.