EKSTREMNE TEMPERATURE

Arizona ulazi u proljeće paralizirana snijegom

19.03.2012 u 15:04

Bionic
Reading

Dijelovi američke savezne države Arizone dan uoči početka proljeća zameteni su snježnim nanosima koji su paralizirali promet i zatvorili škole. Istovremeno, u ostatku te američke savezne države vladaju neuobičajeno visoke temperature

Nacionalna vremenska služba izdala je u ponedjeljak rano ujutro upozorenje za snježnu oluju u planinskom području Arizone.

'U ponedjeljak očekujte snježne nanose širom sjevera Arizone, uz ekstremno opasne uvjete za vožnju, osobito u planinama', navela je agencija.

Grad Flagstaff tijekom vikenda bio je pod 25 do 35 centimetara snijega, zbog čega je obustavljena nastava u ponedjeljak.

Snježni nanosi i snažni udari vjetra natjerali su lokalne vlasti da u nedjelju do daljnjeg zatvore 290 kilometara međudržavne ceste Interstate 40 na sjeveru Arizone.

Brandon Neuman, stanovnik Flagstaffa, navodi da je u razdoblju od sedam sati u njegov vrt napadalo 30 centimetara snijega.

'Jedan dan imamo temperaturu od 18 stupnjeva, a drugi dan snijeg. Suludo', rekao je Neuman, dodajući da su takve vremenske neprilike i zatvorene ceste primorale mnoštvo sugrađana da odustanu od planiranih putovanja.

No na istoku Arizone i dalje je ugodno toplo, s natprosječnim temperaturama koje vladaju od Teksasa, preko Srednjeg zapada, sve do Istočne obale SAD-a.