ELLEN JOHNSON-SIRLEAF

Nobelovka podržava homofobne zakone

19.03.2012 u 15:13

Bionic
Reading

Dobitnica Nobelove nagrade za mir i predsjednica Liberije Ellen Johnson-Sirleaf branila je zakon koji kriminalizira homoseksualne radnje, govoreći: 'Volimo sebe takvima kakvi jesmo', piše Guardian

U zajedničkom intervjuu s Tonyjem Blairom, na kojem se vidjelo da mu je bilo neugodno, Sirleaf je rekla za Guardian sljedeće: 'Imamo određene tradicionalne vrijednosti u našem društvu koje želimo sačuvati.'

Liberijsko zakonodavstvo definira 'dobrovoljnu sodomiju' kao prekršaj koji se kažnjava najviše jednom godinom zatvora, ali dva nova zakona predlažu mnogo oštrije kazne za homoseksualnost.

Blair je bio u posjetu Liberiji u svojstvu osnivača Africa Governance Initiative (AGI), dobrotvornog društva koje ima za cilj jačanje afričke vlade. Bivši britanski premijer odbio je komentirati njezine izjave.

Sirleaf je dobila Nobelovu nagradu za mir prošle godine za svoj rad u kampanji za prava žena. 73-godišnjakinja je postala prva žena koja je postala predsjednicom u Africi 2006.

'Da je pokušala dekriminalizirati aktualne zakone protiv homoseksualaca, bilo bi to političko samoubojstvo', rekao je Tiawan S. Gongloe, bivši zamjenik ministra pravde u Liberiji.