GRČKI MINISTAR

Venizelos prestaje voditi financije zbog stranke

19.03.2012 u 14:44

Bionic
Reading

Grčki ministar financija Evangelos Venizelos najavio je u ponedjeljak da će napustiti svoj položaj, nakon što je dan ranije izabran za predsjednika socijalističke stranke PASOK-a

'Imao sam priliku na oproštajnom sastanku jutros u ministarstvu financija dati zadnje upute', kazao je Venizelos medijima nakon susreta s grčkim predsjednikom Karolosom Papuliasom i neposredno prije susreta s premijerom Lucasom Papademosom kojemu mora službeno podnijeti ostavku.

Ministar financija unazad devet mjeseci i jedini kandidat za vodstvo PASOK-a, Venizelos (55) je u nedjelju navečer izabran na čelo stranke, jednog od dva partnera prijelazne grčke koalicijske vlade, nasljeđujući Georgea Papandreua koji je bio predsjednik stranke od 2004.

Venizelos bi uoči parlamentarnih izbora zakazanih za svibanj trebao ojačati stranku čija je popularnost niska zbog nepopularnih mjera štednje.

Tijekom mjeseci provedenih na dužnosti ministra financija Venizelos je uložio svu svoju snagu kako bi pod budnim okom premijera Lucasa Papademosa završio tri kruga visokorizičnih pregovora koji su mjesecima podgrijavali napetost u međunarodnim financijskim krugovima.

Venizelos je pregovarao s privatnim vjerovnicima u zemlji o restrukturiranju domaćeg duga, a s EU-om i MMF-om o odobravanju drugog paketa pomoći.

Sin odvjetnika iz drugog najvećeg grčkog grada, Soluna, Venizelos je prvi put izabran u parlament 1993. Karijeru je počeo na mjestu glasnogovornika vlade da bi zatim sudjelovao u socijalističkim vladama vodeći više ministarstava, uključujući pravosuđe i obranu. Kao ministar kulture bio je zadužen za pripreme uspješnih Olimpijskih igara 2004.