HAMAS TVRDI

'Izraelu Gaza poligon za napad na Iran'

19.03.2012 u 14:40

Bionic
Reading

Izrael se Pojasom Gaze služi kao poligonom za testiranje svojih vojnih sposobnosti za napad na Iran, rekao je Haled Mešal, čelnik islamističkog palestinskog pokreta Hamas u intervjuu za službenu tursku agenciju Anatoliju u ponedjeljak

'Gaza je Izraelu poligon. Izrael odabire Gazu kada želi ispitati svoj proturaketni štit i priprema se za mogući rat protiv Irana i druge sukobe', rekao je Mešal za posjeta Turskoj tijekom vikenda.

Izrael provodi 'državni terorizam' u Pojasu Gaze protiv Palestinaca, rekao je Mešal i pritom branio ispaljivanje palestinskih raketa na izraelski teritorij.

'Izrael nas je napao i naša braća u Gazi imaju prirodno pravo na samoobranu', ustvrdio je.

Primirje između Izraela i palestinskih oružanih skupina u Gazi nastupilo je nakon novog kruga nasilja u kojem je ubijeno 25 Palestinaca u izraelskim napadima, a palestinski pokret raketirao je izraelski teritorij.

Mešala je u Ankari primio turski premijer Recep Tayyip Erdogan. Njegova vlada u lošim je odnosima s bivšim saveznikom, Izraelom, nakon 2010. i izraelskog napada na brod s humanitarnom pomoći za Gazu što je završio smrću devet Turaka na brodu.

Zapadne zemlje smatraju Hamas terorističkom organizacijom, ali ne i Turska.