MOSKVA

Stotinjak uhićenih na prosvjedima protiv Putina

18.03.2012 u 20:02

Bionic
Reading

Stotinjak predstavnika ruske oporbe uhićeno je u nedjelju na skupu koji su održali ispred televizijskog tornja u Moskvi kako bi prosvjedovali protiv emisije u kojoj je oporba optužena da je plaćena za prosvjede protiv Putina, pišu ruski mediji.

Petstotinjak ljudi sudjelovalo je na tom skupu za čije održavanje organizatori nisu dobili odobrenje, ispred radiotelevizijskog tornja Ostankina, na sjeveru Moskve, čiji je ulaz čuvalo više desetaka specijalnih policajaca, javila je agencija France Presse.

Po oblačnu i maglovitu vremenu, prosvjednici su uzvikivali parole protiv emisije prikazane u četvrtak na tv-mreži sklonoj Kremlju, NTV-u, u kojoj je rečeno da oporba radi za Sjedinjene Države i da je plaćena kako bi prosvjedovala protiv Vladimira Putina, novoizabranog ruskog predsjednika.

"Dolje NTV", "Rusija bez Putina", izvikivali su prosvjednici ispred zgrade u kojoj su i prostorije NTV-a. Policija je počela uhićivati sudionike pošto ih je prvo preko megafona upozorila da se raziđu.

Među prvima su uhićeni bivši ministar Boris Njemcov i čelnik Lijeve fronte Sergej Udaljcov.

Prosvjednici su nastavili izvikivati parole i policija je uhitila ukupno stotinjak osoba, javljaju radio Eho Moskve i novinska agencija Interfaks.

Predstavnik oporbe Udaljcov je pušten tijekom večeri, prije čega mu je uručen poziv da se u ponedjeljak pojavi na sudu u Moskvi zbog organiziranja neprijavljenog skupa. Okrivljeniku prijeti globa od 1.000 do 2.000 rubalja (25 do 50 eura).

NTV, koji kontrolira naftna tvrtka Gazprom, u četvrtak je u emisiji pod nazivom "Anatomija prosvjeda" preuzeo sve do jedne optužbe koje je Putin uputio oporbi uoči predsjedničkih izbora 4. ožujka.

U filmu se bez dokaza optužuje oporbu da je plaćala ljudima da sudjeluju u prosvjedima, da je radila za račun SAD-a i da je sama inscenirala izbornu prijevaru kako bi mogla optužiti vlast.

Usto, dvanaestero Putinovih političkih protivnika uhitila je policija u nedjelju na trgu Manježu, preko puta Kremlja, zbog pokušaja organiziranja neprijavljenog skupa, javljaju ruske novinske agencije.