NAKNADNA SAVJEST

Goldman Sachs potresa groznica otkaza

18.03.2012 u 14:24

Bionic
Reading

Peta najveća američka banka Goldman Sachs ovih dana se pozdravlja s dvoje visokopozicioniranih menadžera koji su odlučili reći zbogom. Indikativno je da su oboje bili u sektoru prodaje toksičnih financijskih paketa koji su doveli do globalne recesije prije pet godina

Cynthia A. Brower i Wendy E. Sachs, dvije veteranke Goldman Sachsa na čelu odjela za prodaju kredita, dale su otkaz, podgrijavajući temu o seriji otkaza koja je snašla investicijsku banku duboko involviranu u priču o svjetskoj financijskoj krizi. Nešto prije njih otkaz je dao i Greg Smith, istaknuti zaposlenik u Sachsovom sjedištu u Londonu, a koji se radio u sektoru dionica i derivativa. Smith se čak obratio javnosti u pismu objavljenom kao urednički komentar u New York Timesu pišući o otrovnom i destruktivnom okruženju koje vlada u kompaniji. Očekivano, banka se istom obratila internim pismom zaposlenicima riječima da Goldman Sachsovi radnici vjeruju u svoju tvrtku te da i dalje pružaju svojim klijentima izvanrednu uslugu.

Burza je ekspresno reagirala na Smithov 'coming out', vrijednost dionica je pala i GS je idući dan izgubio dvije milijarde dolara. Tvrtka je nakon žestoke prozivke na čelo PR tima postavila Jakea Siewarta čija je zadaća rebrandirati imidž kompanije od pohlepne institucije koja zgrće masovne profite na račun naivnih klijenata a u slučaju kolapsa dobiva bilijunsku pomoć novca poreznih obveznika u tvrtku sa osjećajem odgovornosti za javnost, piše američki Daily Beast.

Ostavka ženskog menadžerskog dvojca nije bila povezana s odlaskom Smitha, no činjenica je da Goldman Sachs, inače poznat po vrlo sporoj izmjeni ljudi na radnim mjestima, u posljednjih godinu dana obara rekorde po pitanju ponuđenih otkaza. Analitičar Charles Peabody na portalu Sfgate.com navodi da mnogi s vrha korporacijske hijerarhije napuštaju banku koja je ih u međuvremenu učinila bogatašima.

Zasad je broj zapaženih otkaza u Goldman Sachsu oko pedesetak. Firma je također podijelila i 2.400 otkaza niže rangiranim zaposlenicima uslijed pada prihoda u prošloj godini.