ZAKLADA OBJAVILA DOKUMENTE

Što se sve skriva u osobnoj arhivi 'željezne lady'?

17.03.2012 u 18:11

Bionic
Reading

Crteži američkog predsjednika Ronalda Reagana, pismo djevojčici čiji se roditelji rastaju, te zapisi o tajnim sastancima s Rupertom Murdochom prije nego li je kupio list Times, nalaze se među osobnim dokumentima bivše britanske premijerke Margaret Thatcher koje je nedavno objavila njezina zaklada, javlja BBC

Crteži, skice i karikature koje je Reagan 'načrčkao' tijekom summita G8 u Ottawi 1981. godine i ostavio pokraj njezina stola, barunica Thatcher je spremila među svoje stvari. Na tom summitu, održanom šest mjeseci poslije Reaganova stupanja na dužnost, dvoje lidera, koji će kasnije postati i iskreni prijatelji, počelo se zbližavati. Tada su jedno drugoga počeli oslovljavati imenima - Ron i Margaret.

Reagan je bio američki predsjednik u osam od 11 godina njezine premijerske dužnosti.

U svojoj eulogiji na Reaganovu pogrebu 2004., barunica Thatcher nazvala ga je jednim od njezinih 'najbližih političkih i najdražih osobnih prijatelja', dok je bivši američki predsjednik svojedobno izjavio da je bio 'blagoslovljen' time što je pozvao 'željeznu lady'.

Među objavljenim 'papirima' bivše premijerke nalazi se i odgovor neimenovanoj djevojčici koja joj se požalila na razvod svojih roditelja.

Britanska premijerka dobivala je između dvije i tri tisuće pisama na tjedan i sama odgovarala 'na iznenađujuće veliku količinu', najčešće diktirajući tekst i poslije dodajući rukom 'post scriptume', kažu iz zaklade koja brine o njezinoj arhivi.

'Željezna lady' je djevojčici odgovorila da joj je žao zbog toga što 'ona i njezin brat prolaze'. 'Ja sam bila sretna u svojoj obitelji i željela bih da svi budu sretni. Međutim, ništa što ja kažem ili napravim neće pomoći ako se tvoji otac i mati ne slože', napisala je. Djevojčici je ponudila da je osobno provede kroz britanski parlament i zamolila je da je obavijesti kako je odnos u obitelji završio.

Dokumenti otkrivaju i da se Margaret Thatcher tajno sastala s Rupertom Murdochom prije nego što je kupio britanski Times 1981. godine. On ju je izvijestio kako napreduje akvizicija, a ona mu je zahvalila 'što je o tome informira'.

U to doba Murdoch je u svom vlasništvu imao Sun i News of the World i pojavilo se pitanje treba li o njegovom zahtjevu za kupnjom Timesa odlučivati komisija za monopol. Murdoch je na kraju kupio list i bez toga, a iz baruničine zaklade kažu da mu je ona samo poželjela sve najbolje i nije se politički miješala u slučaj.