NASTAVAK MEĐUETNIČKIH SUKOBA

Molotovljevim koktelom na makedonsko veleposlanstvo na Kosovu

17.03.2012 u 17:55

Bionic
Reading

Molotovljev koktel bačen je u noći na subotu na makedonsko veleposlanstvo u Prištini, objavila je kosovska policija u subotu, a više od 2.000 Makedonaca i Albanaca okupilo se u subotu u središtu Skoplja tražeći miran suživot dviju zajednica u Makedoniji, gdje su se prije više od tjedan dana zaredali međuetnički incidenti, javlja agencija France Presse

'Nepoznate osobe bacile su molotovljev koktel na zgradu makedonskog veleposlanstva na Kosovu' pri čemu nije bilo materijalne štete, rekla je kosovska policija u priopćenju, dodajući da traga za trojicom osumnjičenika. Zapaljiva naprava bačena je na veleposlanstvo iz automobila u kretanju.

Kosovsko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je taj incident 'bijednim činom' kojim se žele 'pokvariti prijateljske veze' Makedonije i Kosova, susjednih zemalja.

Ovo je još jedan u nizu etničkih incidenata između Albanaca i Makedonaca na Balkanu.

U nizu međuetničkih sukoba u Makedoniji, posebno u prijestolnici Skoplju i u Tetovu, gradu s većinskim albanskim stanovništvom, u zadnjih više od tjedan dana ozlijeđeno je petnaestak osoba.

Uhićeno je više osoba koje su umiješane u te izgrede, ali policija nije objavila njihovu etničku pripadnost. Po pisanju medija, izgrede su skrivili mladi radikali iz dviju zajednica.

Posljedice tih izgreda već su se preselile izvan granica zemlje pa su tako u Albaniji nedavno prosvjedovali studenti koji su iskalili svoj bijes paleći makedonsku zastavu.

Etnički albansko-makedonski odnosi nisu bili tako napeti od sedmomjesečnog sukoba snaga makedonske vlade i mjesnih albanskih pobunjenika u 2001. godine. Sukob se završio Ohdridskim mirovnim ugovorom zaključenim u kolovozu 2001. koji predviđa veća prava za albansku manjinu u Makedoniji koja čini otprilike četvrtinu od dva milijuna stanovnika Makedonije.

Skoplje: Makedonci i Albanci na skupu za miran suživot

Više od 2.000 Makedonaca i Albanaca okupilo se u subotu u središtu Skoplja tražeći miran suživot dviju zajednica u Makedoniji, gdje su se prije više od tjedan dana zaredali međuetnički incidenti, javlja agencija France Presse.

Sudionici skupa koji su se okupili na poziv nevladinih udruga nosili su transparente s natpisima na makedonskom i albanskom jeziku na kojima je pisalo: 'Zajedno za mir' i 'Ništa na svijetu nije vrednije od života naše djece'.

'Ovdje smo kako bismo pokazali da ima puno ljudi kojima je dosta ovih događaja što ometaju naš svakodnevni život. Želimo pokazati da mi želimo živjeti zajedno', rekao je jedan od organizatora Petrit Saracini

Makedonski predsjednik Đorge Ivanov sudjelovao je na skupu, ali nije govorio, a sudionici skupa su zatim u povorci prošli kroz makedonske i albanske četvrti Skoplja.