Svijet OSJETLJIVI MATERIJALI

Vatikan otvorio istragu o curenju dokumenata

Vatikan je otvorio iznimno rijetku kaznenu istragu o neugodnom curenju osjetljivih dokumenata s navodima o korupciji i nekorektnom upravljanju u nekoliko njegovih institucija, objavljeno je u petak

Istragu najavljenu u listu L'Osservatore Romano, vodit će unutarnji sud koji će pokušati utvrditi tko je proslijedio sporne materijale. Državno tajništvo, koje upravlja vatikanskom administracijom, vodit će drugu, odvojenu administrativnu istragu.

List je izvijestio da je papa Benedikt XVI. također naredio 'povjerenstvu na visokoj razini' da rasvijetli slučaj.

U skandalu prozvanom Vatileaks, niz osjetljivih dokumenata, uključujući osobna pisma Papi, procurilo je u talijanske medije.

Talijanski listovi su u siječnju, među ostalim, izvijestili da je monsignor Carlo Maria Vigani, koji je do kraja 2011. bio glavni tajnik Vatikana, upozorio u nekoliko pisama Benedikta XVI. na korupciju i prijevare u administraciji Svete Stolice. Papa je u listopadu monsignora Vigana imenovao apostolskim nuncijem u Sjedinjenim Državama.

Corriere della Sera i Libero objavili su dijelove pisama monsignora Viganija Benediktu XVI., u kojima Vigani iznosi zaprepaštenost užasnom situacijom koju je zatekao po dolasku i ocjenjuje svoj premještaj u Washington kao presudu i kaznu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još