ZA MIR NA BLISKOM ISTOKU

Libanon u rujnu dočekuje Papu

16.03.2012 u 15:55

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. boravit će od 14. do 16. rujna u posjetu Libanonu, kamo će doći s porukom mira i jedinstva za istočne kršćane, objavio je poglavar Grkomelkitske crkve, patrijarh Gregorij III. nakon sastanka s njime u Vatikanu

'Papa nam dolazi kako bi osnažio kršćane i kako bi bili jedinstveni(...)', rekao je Gregorij III. Papa će 'donijeti poruku mira Bliskom istoku' u času kada to područje potresa snažan unutarnji sukob u Siriji i kada još nema rješenja za palestinsko-izraelski sukob, rekao je.

Grigorij III., koji je tako potvrdio najavljeni pohod Benedikta XVI. Libanonu koji je Sveta Stolica više puta spominjala, rekao je da će biti prvi koji će 14. rujna dočekati Benedikta XVI. u bazilici svetog Pavla u Harisi, poznatom svetištu Naše Gospe Libanonske.

Benedikt XVI. sastat će se s mladima, vjerskim čelnicima, redovnicima i redovnicama. No, osim kratkog susreta s političkim čelnicima, Papa bi se trebao sastati i s vjerskim vođama nekršćanima te kratko posjetiti neke kršćanske crkve.

Papa će 16. rujna slaviti misu na kojoj će objaviti apostolsku ekshortaciju, završni dokument s Biskupske sinode održane u listopadu 2010. i posvećene položaju kršćana na Bliskom istoku.

Grkomelkitska crkva druga je najveća katolička zajednica na Bliskom istoku, nakon Maronitske crkve. U zajedništvu s Rimom su od 1724. godine.

To će biti drugo putovanje Benedikta XVI. na Bliski istok, nakon posjeta Jordanu, Izraelu i palestinskim područjima u svibnju 2009.