ZBOG IZBJEGLICA

Turska razmatra uspostavu tampon-zone unutar Sirije

16.03.2012 u 15:36

Bionic
Reading

Turska razmatra uspostavu tampon-zone unutar Sirije zbog izbjeglica koje pred sukobom bježe u Tursku, izjavio je u petak turski premijer Tayyip Erdogan

Turska je oprezna oko vojne intervencije u susjednoj Siriji, ali je dala naznake da bi mogla biti prisiljena djelovati u slučaju ulaska velikog vala izbjeglica na njezin teritorij ili masakra koji bi eventualno počinile sirijske vladine snage.

Tampon zona unutar Sirije nužno bi trebala osigurana, piše Reuters. Bez barem prešutnog sirijskog pristanka to bi moglo uvući turske snage, druge najveće u NATO-u, u sukob sa sirijskim vojnicima. Sukobi su se približili turskoj granici kada su sirijske vladine snage napale regiju Idlib.

'Kada je u pitanju Sirija, razmatra se tampon zona, sigurnosna zona', rekao je Erdogan novinarima dodajući da su u razmatranju i druge ideje. 'Bilo bi pogrešno na to gledati samo iz jedne perspektive.'

Po njegovim riječima, Turska će razmotriti povlačenje svog veleposlanika iz Damaska kada se iz Sirije vrate turski građani koji tamo borave, a tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo ih je da to hitno učine.

Turska navodi da je na njezinom teritoriju trenutačno 14.700 sirijskih izbjeglica. U četvrtak je priopćila da je jako porastao njihov broj budući da ih je oko tisuću ušlo u zemlju u svega 24 sata.