FILM ZA NOVI MANDAT

'Pogledajte kako Hollywood propagira Obamu'

17.03.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama objavio je dokumentarac o svom prvom mandatu, koji je ujedno vrhunska reklama u kampanji za osvajanje novog mandata na predsjedničkim izborima u studenom

Na 17-minutnom filmu 'The Road We've Traveded' radila je Oscarima ovjenčana elita Hollywooda, koja je Obamino predsjedništvo u prvom mandatu i njegove odgovore na ekonomsku krizu koju je naslijedio 2009. godine predstavila kao briljantan uspjeh.

Redatelj Davis Guggenheim i narator Tom Hanks odradili su vrhunski propagandni posao, uglavnom se slažu američki mediji.

'Od razdoblja Franklina Roosevelta ni jedan američki predsjednik nije imao toliko toga na svojim ramenima', govori u filmu Tom Hanks.

Reince Priebus, predsjednik Republikanske stranke koji je izazvao politički skandal uspoređujući Obamu s Francescom Schettinom, kapetanom nasukanog talijanskog kruzera Coste Concordije, poručio je da Amerikancima ne treba holivudski film da bi znali što je predsjednik postigao u posljednje tri godine.

'Nažalost, Amerikanci svakodnevno žive s Obaminim postigućnima kao što su veće cijene goriva, hrane i zdravstvenih usluga, kao i s rekordnom zaduženošću i nezaposlenošću', rekao je Priebus.

Filmaš Davis Guggenheim izjavio je za CNN da jedino žali što na raspolaganju nije imao više od 17 minuta da izloži Obamine uspjehe.

Kao osobita postignuća američkog predsjednika naveo je reformu u zdravstvenom osiguranju, paket gospodarskih poticaja i ostale ekonomske inicijative unatoč teškoj 'političkoj klimi' i gotovo posve ujedinjenoj republikanskoj oporbi.