14 GODINA ZA KORUPCIJU

Srpski lobist Blagojevich postao zatvorenik

16.03.2012 u 10:42

Bionic
Reading

Bivši guverner američke savezne države Illinois, Rod Blagojevich, u četvrtak je ušao u savezni zatvor u Coloradu gdje će izdržavati 14-godišnju kaznu za korupciju, u posljednjem poglavlju priče o padu karizmatičnog političara koja je više sličila na televizijski 'reality show' nego na pravosudnu bitku, izvijestili su američki mediji

Blagojevich, 55-godišnji demokratski političar srpskog podrijetla, izašao je iz crnog terenca u saveznoj popravnoj instituciji Englewood u predgrađu Denvera u četvrtak popodne, nakon što se vozio okolnim ulicama, stao za ručak i telefonirao mobitelom, u stopu praćen televizijskim kamerama, uključujući i one iz helikoptera, u živom prijenosu njegova dolaska u zatvor.

Nakon predaje osobnih stvari i pretrage cijelog tijela, Blagojevich, koji je bio poznat po skupocjenim odijelima Oxford, dobio je zatvorski kombinezon kaki boje i čizme te postao zatvorenik broj 40892-424, navodi u izvješću The Washington Post.

Izlazeći ranije iz svoje kuće u Chicagu, Blagojevich je pred brojnim snimateljima, fotoreporterima i novinarima rekao da u zatvor odlazi 'čiste savjesti' i s nadom u budućnost.

'Odlazim teška srca, čiste savjesti i s velikim nadama u budućnost... Reći zbogom najteža je stvar koju sam ikada morao učiniti', rekao je bivši guverner, osuđen po 18 točaka za korupciju, uključujući i za pokušaj prodaje bivšeg mjesta predsjednika Baracka Obame u američkom Senatu. Supruga Patti i njihove dvije kćerke, 15-godišnja Amy i 8-godišnja Anne, nisu izlazile iz kuće.

Kolonu vozila s Blagojevichem do zračne luke O'Hara pratile su brojne novinarske ekipe i televizijski helikopteri. Nakon tri sata, slične scene ponovile su se i u zračnoj luci u Denveru, gdje je Blagojevich imao pratnju medija do zatvora Englewood.

Država Illinois u SAD-u je ozloglašena po političkoj korupciji, a Blagojevich će postati njezin drugi bivši guverner koji izdržava zatvorsku kaznu, nakon svog prethodnika na dužnosti Georgea Ryana.