Svijet VLADIN IZVJEŠTAJ

Klima Australije dramatično se mijenja!

Australija postaje sve toplija, razina mora se ubrzano podiže, ocean se zagrijava, a oborine sve više padaju u ljetnom razdoblju, naglašava se u izvješću australske vlade

Australija, jedna od vodećih poljoprivrednih i rudarskih zemalja, suočava se sa sve bržim klimatskim promjenama koje bi mogle donijeti češće poplave, a farmere natjerati na uvođenje novih poljoprivrednih strategija, navodi se u novom izvješću australske vlade.

Vladino izvješće objavljeno u srijedu potvrđuje da su diljem Australije zabilježene veće prosječne temperature zraka, a posvuda se mijenjaju i sezonski uzorci padalina. Australski farmeri stoga već uvode nove usjeve i mijenjaju raspored sadnje.

Dužnosnici rudarske industrije prisiljeni su graditi opsežnije sustave za zaštitu od poplava i novu cestovnu i željezničku infrastrukturu, a priobalnim se zajednicama savjetuje da se pripreme za podizanje razine mora.

Izvješće koje su sastavili australski Meteorološki ured i CSIRO prati dugoročne klimatske trendove, a objavljeno je nakon 18 mjeseci rekordnih padalina na istoku zemlje koje su uslijedile nakon dugotrajne suše.

Australija postaje sve toplija, razina mora se ubrzano podiže, ocean se zagrijava, a oborine sve više padaju u ljetnom razdoblju, naglašava se u izvješću.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još