TALIBANI PREKINULI PREGOVORE

Karzai traži povlačenje američkih trupa!

15.03.2012 u 15:20

Bionic
Reading

Ne prestaju problemi za američkog predsjednika Baracka Obamu i za njegova ministra obrane Leona Panettu kojeg je poslao kao vatrogasca u Afganistan, jer predsjednik Hamid Karzai traži da se NATO hitno povuče 'iz svih sela'

Talibani su danas dali do znanja da je proces dijaloga započet u Kataru s američkom administracijom prekinut. Optužuju Washington da je 'onemogućio' mirovne pregovore.

Priopćenje koje prenose agencije u Kataru i Kabulu stiže četiri dana nakon strahovitog pokolja u kojem je američki narednik, još neutvrđenog identiteta, izišao iz kasarne te pobio 16 civila od čega devetero djece u pokrajini Kandahar, gdje se takvo nešto, kako smo ovdje pisali, već i dogodilo, ne pak u ovim razmjerima.

Pokrajina Kandahar se smatra bastionom talibanske pobune i jedan od najtežih frontova okupacijske misije ISAF-a, kako je listom nazivaju ne samo talibani već i svi afganistanski političari.

Katar se odlučio izvući iz daljnjeg posredovanja koji je započeo otvaranjem talibanskog ureda u Dohi sve dok se ne objasne stajališta i dok se ne počinju ispunjavati obveze umjesto da se gubi vrijeme, kaže se u talibanskom priopćenju.

Međutim, to nisu svi problemi s kojima se suočava američka administracija. Predsjednik Afganistana Hamid Karzai dočekao je šefa Pentagona Leona Panettu zahtjevom upućenim NATO-u u kojem traži da se strane trupe hitno povuku 'iz svih sela u zemlji'.

Karzaijeva reakcija ima samo jedno obrazloženje i tiče se pokolja 16-ero civila u režiji američkog vojnika prošle nedjelje.

Panetta koji se jučer i danas nalazi u posebnoj misiji u Afganistanu, koja je do ruba dovela odnose sa SAD-om, obećava pred Karzaijem da će 'počinitelj biti doveden pred lice pravde', što nikako ne zadovoljava afganistansku stranu koja je tražila javno suđenje u Afganistanu, nešto što SAD nikako ne želi učiniti, jer bi to otvorio neželjeni presedan.

Počinitelj, koji se vratio u bazu nakon pokolja i predao se, kako je već rečeno, nalazi u jednom američkom zatvoru u Kuvajtu, a njegov identitet će biti otkriven kada formalno bude podignuta optužnica.