Svijet PORUKA IZ SLOVENIJE

'Potvrdit ćemo vaš ugovor u optimalnom trenutku'

Slovenija će ratificirati Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji u 'optimalnom' trenutku za dvije države, izjavio je u četvrtak u Zagrebu predsjednik Odbora za vanjsku politiku slovenskog Državnog zbora Jožef Horvat nakon sastanka s predsjednikom saborskog Odbora za vanjsku politiku Miloradom Pupovcem

'Optimalan znači da će biti optimalan za Sloveniju i optimalan za Hrvatsku', rekao je Jožef Horvat u izjavi za novinare. Najavio je da će sljedećeg ponedjeljka u Zagreb doći slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec te da će se nakon tog posjeta intenzivirati razgovori u Sloveniji koji će dovesti do određivanja datuma ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

'Mogu reći da se događaju tektonske promjene u odnosima u smislu poboljšanja naših odnosa koji su se počeli intenzivno popravljati nakon što smo u Sloveniji na referendumu potvrdili arbitražni sporazum. Danas je pred nama nova zajednička budućnost. Mi nismo odgovorni samo za slovenski i hrvatski narod, mi smo odgovorni također za stabilnost cijele regije i u tom duhu ćemo nastaviti suradnju na parlamentarnoj razini', kazao je Horvat dodajući da je dogovoren i nastavak 'procesa Brdo', posebice na parlamentarnoj razini.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac rekao je novinarima da je sastanak s izaslanstvom slovenskog vanjskopolitičkog odbora, koji je održan nakon pauze dulje od deset godina, bio vrlo otvoren i produktivan te da se održao u vrlo važnom trenutku nakon što su postignute dvije velike stvari.

'Prvo sporazum o arbitraži i sastavu arbitraže između Hrvatske i Slovenije u vezi s pitanjem granica i istodobno završetak hrvatskih pregovora (s EU) i početak procesa ratifikacije u čemu mi vidimo novu priliku za odnose između Hrvatske i Slovenije, te novu mogućnost za novo uzajamno djelovanje dviju politika, dvaju parlamenata i dviju država. Nas u Hrvatskom saboru iznimno veseli činjenica da smo s tom vrstom stava, s tom vrstom mišljenja i s tom vrstom osjećaja završili današnji sastanak i dogovorili se za vrlo brze sastanke u Sloveniji', istaknuo je Pupovac.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još