HUMAN RIGHTS WATCH

Sirijski režim provodi politiku spaljene zemlje

15.03.2012 u 13:33

Bionic
Reading

Snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada primjenjuju politiku spaljenje zemlje diljem Sirije pokušavajući ugušiti pobunu koja traje već godinu dana, upozorio je u četvrtak Human Rights Watch (HRW).

"U gradovima i selima širom zemlje sirijske sigurnosne snage primjenjuju politiku spaljene zemlje a Vijeće sigurnosti (UN-a) koče Rusija i Kina", ističe u priopćenju ta organizacija za zaštitu ljudskih prava.

"Nakon godinu dana Vijeće sigurnosti se napokon mora ujediniti i jasno dati Asadu do znanja da ti napadi moraju prestati", dodaje HRW sa sjedištem u New Yorku.

Moskva i Peking su već blokirali dvije rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti u kojima se osuđuje nasilje u Siriji u kojemu je, kako tvrde aktivisti, ubijeno više od 8.500 ljudi, mahom civila, otkako je sredinom ožujka 2011. izbila pobuna.

Govoreći o stanju u Idlebu, pobunjeničkom gradu koji su u srijedu zauzele režimske snage, HRW je izvijestio o "iskazima svjedoka koji govore o velikim razaranjima i velikom broju poginulih i ranjenih civila u bombardiranjima".

Organizacija navodi da su sirijski aktivisti sastavili prvi popis s imenima 114 civila ubijenih u ofenzivi na Idleb.

Vladine snage su, nakon nasumične paljbe po zgradama i ljudima na ulici "pretraživale kuće, pljačkale, palile i uhićivale ljude", ističe HRW, prenoseći izjave stanovnika i pozivajući da se režim prijavi Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu.