PRIJETI MU DOŽIVOTNA ROBIJA

Somalski gusar-tinejdžer pred američkim sudom

22.04.2009 u 07:15

Bionic
Reading

Jedini somalski gusar koji je preživio otmicu američkog kapetana s kontejnerskog broda 'Maersk Alabama' u utorak je izveden pred sud u New Yorku koji je odlučio suditi mu kao odrasloj osobi, nakon što je priznao da mu je 18 godina.

Sudac Andrew Peck ispitivao je somalskog tinejdžera pod imenom Abdiwali Abdiqadir Muse o njegovoj dobi, kako bi odlučio može li saslušanje biti otvoreno za javnost. Peck je kazao da se Muse odbio izjasniti pred sudom o svojoj dobi, dok je pomoćnik državnog tužitelja Brandan McGuire rekao da je Muse od prvog uhićenja 12. travnja preko somalskog prevoditelja prvo tvrdio da mu je 16, potom 19 i na kraju 26 godina.

Tužitelj je kazao kako je Muse istražiteljima FBI-a u ponedjeljak rekao da mu je 15 godina, pa se ispričao zbog laganja rekavši da mu je 18, što je za FBI potvrdio i njegov brat.

Sudac je na zatvorenom ročištu zaključio da Muse ima 18 godina i da mu se može suditi kao odraslome pred američkim sudom.

Muse je optužen po više točaka, uključujući i za piratstvo po međunarodnom pravu. Ako bude proglašen krivim može biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Prvi gusar koji je izveden pred američki sud nakon više od 100 godina, u ponedjeljak je doveden u New York u pratnji velikog broja pripadnika snaga reda. Kada je kordon došao pred TV kamere i fotoreportere, Muse nije skidao smiješak s lica. Američke TV postaje u današnjim izvješćima prenose snimke mladog nasmijanog somalskog gusara komentirajući kako očito ne zna da ga možda čeka život iz rešetaka.

Muse, koji je u službenim dokumentima vođen kao "optuženik gusar", u New York je stigao iz Džibutija, u koji je prebačen brodom USNS Walter S. Diehl.

Taj vojni opskrbni brod na pučini ga je preuzeo s raketnog razarača USS Bainbridge, broda s kojeg je praćena petodnevna talačka kriza s kapetanom "Maersk Alabame", broda kojeg su gusari napali 8. travnja.

U raspletu krize, za koji su se pobrinuli mornarički specijalci Navy Seals, kapetan je oslobođen, trojica gusara su ubijena, a Muse se predao.