MIMICA ODGOVARA BRUXELLESU

'Članovi Vlade trebaju biti u NO Ine'

14.03.2012 u 15:00

Bionic
Reading

Tek što je prizdravio, potpredsjednika Vlade Nevena Mimicu na poslu je zatekao sjeverac iz Bruxellesa s kojim su u Banske dvore stigla nova upozorenja na neizbježnost pažljivog sprečavanja sukoba interesa. Europsku komisiju zabrinjavaju najave imenovanja političara u nadzorne odbore državnih i javnih tvrtki, ali i imenovanja na svim razinama javne uprave. Desna ruka premijera Zorana Milanovića, Neven Mimica poručuje da za to nema razloga i da će 'EK dokazati da javni natječaji ne sprečavaju sukob interesa kad je riječ o imenovanju ljudi iz politike u nadzorne odbore javnih i državnih tvrtki'

'Javni natječaji nisu sami po sebi jamstvo da se njima biraju najbolji predstavnici vlasnika u nadzorne odbore državnih i javnih tvrtki. Pokazat ću i dokazati da je naš koncept dobar i učinkovit', odgovara Neven Mimica na svježa upozorenja iz Bruxellesa, koja su uslijedila nakon što je najavljeno imenovanje jakih članova Vlade Radimira Čačića i Slavka Linića u Nadzorni odbor INA-e

Mimica naglašava kako takva odluka, uostalom, još nije ni donesena, ali da je uvjeren kako u INA-i postoji jasan državni interes koji opravdava imenovanje državnih dužnosnika u NO te tvrtke.

'Zakon o sprečavanju sukoba interesa doista uglavnom ne podržava imenovanje dužnosnika u nadzorne odbore državnih i javnih tvrtki, ali u njemu također postoji i iznimka, a ta je da se dužnosnici imenuju kad postoji jasan nacionalni interes. Vlada o tome još nije raspravljala, ali sam osobno za imenovanje vladinih dužnosnika u NO INA-e, jer tu postoji jasan državni interes. INA je naftna, strateška kompanija važna i za financijsku stabilnost države, a u njoj imamo i interes dioničkog ugovora s MOL-om. Vlada je odgovorna za upravljanje državnom imovinom', rezolutan je Mimica.

Potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku pozdravlja zainteresiranost EK za poteze Vlade Zorana Milanovića, ističe da se od Bruxellesa i očekuje da - u sklopu monitoringa - pod povećalom prati što se radi. Dodaje, međutim, da rasprava o zakonodavstvu koje sprečava sukob interesa još uvijek u Vladi nije ni počela te da nije stigla ni do razine radnih tijela, a kamo li do užeg kabineta.

'U ovom trenutku Vlada još nije definirala svoj koncept sprečavanja sukoba interesa. Kad na tome budemo radili, konzultirat ćemo i EK i očekujemo i njihove komentare na naše zamisli', rekao je Mimica.

'A kad novo zakonodavstvo o sprečavanju sukoba interesa možemo očekivati?' pitamo Mimicu. Odgovara da će se to dogoditi u roku od mjesec dana.

Milanovićev najbliži suradnik otkriva i kako pitanja imenovanja nadzornih odbora u javnim i državnim tvrtkama nije za Milanovićevu vladu 'izrijekom i izravno područje sprečavanja sukoba interesa' jer način na koji vlast određuje svoje predstavnike i onoga tko je odgovoran za upravljanje državnom imovinom samo po sebi nije to područje.