POKOLJ CIVILA

Poljskim vojnicima ponovno suđenje za zločin u Afganistanu

14.03.2012 u 14:16

Bionic
Reading

Vrhovni sud Poljske odlučio je u srijedu da se četvorici poljskih vojnika, oslobođenih prošle godine za ratne zločine u Afganistanu, mora ponovno suditi

Sud je istodobno potvrdio oslobađanje drugih triju vojnika, kojima je suđeno za isti pokolj civila u kojemu je 2007. šest osoba smrtno stradalo, a više ih je ranjeno u jednom afganistanskom selu.

'Sud poništava presudu i šalje je pred nižu jurisdikciju - vojni sud Varšave koji je donio presudu za sedam poljskih vojnika', kazao je sudac Wieslaw Blus

'Priziv tužiteljstva pokazao se djelomično opravdanim', dodao je on, ističući da Vrhovni sud definitivno potvrđuje oslobađanje trojice vojnika.

Godine 2007., 16. kolovoza, poljski vojnici pripadnici ISAF-a otvorili su vatru iz minobacača i automatskog oružja na selo Nangar Hel usmrtivši šest osoba i ranivši više njih, među kojima žene i djecu.

Po povratku iz Afganistana, sedam vojnika uhićeno je i optuženo. Proveli su više mjeseci u pritvoru prije nego su oslobođeni.

U prvom suđenju za ratne zločine u Poljskoj, vojnici su se izjasnili da nisu krivi, dok je tužiteljstvo protiv njih zatražilo zatvorske kazne od pet do dvanaest godina zatvora.