PRVA PRESUDA ICC-A

Kongoanac Thomas Lubanga je kriv

14.03.2012 u 14:09

Bionic
Reading

Bivši zapovjednik milicije iz Demokratske Republike Kongo Thomas Lubanga proglašen je u srijedu krivim za novačenje djece vojnika na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Den Haagu koji je time izrekao svoju prvu presudu od osnutka prije deset godina

'Sud je jednoglasno odlučio da je tužiteljstvo dokazalo bez ikakve dvojbe da je Thomas Lubanga kriv za zločine novačenja djece mlađe od 15 godina u miliciju u kojoj su aktivno sudjelovali u oružanom sukobu', pročitao je britanski sudac Adrian Fulford.

Visinu kazne sud će izreći naknadno, rečeno je u srijedu na suđenju otvorenom za javnost. U publici je sjedila i američka glumica Angelina Jolie

Najviša predviđena kazna je 30 godina zatvora, a za zločine 'krajnje težine' moguće je izreći kaznu doživotnog zatvora.

Thomas Lubanga (51), izručen sudu i prebačen u Den Haag u ožujku 2006., optužen je za novačenje djece mlađe od 15 godina u oružanu miliciju FPLC kojima je naredio da aktivno sudjeluju u građanskom ratu u pokrajini Ituri između rujna 2002. i kolovoza 2003. godine.

Međunarodni kazneni sud (International Criminal Court, ICC) počeo je raditi 2003., a osnovan je na temelju Rimskog statuta ICC-a koji je stupio na snagu 1. srpnja 2002. i stalna je ustanova ovlaštena suditi osobama optuženima za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Pri sudu su otvorene istrage za zločine u sedam afričkih zemalja: Ugandi, Demokratskoj Republici Kongo, Centralnoafričkoj Republici, u pokrajini Darfur u Sudanu, Keniji, Libiji te Bjelokosnoj Obali.

U međuetničkim sukobima i nasilju između milicija za nadzor rudnika zlata i drugih prirodnih bogatstva u pokrajini Ituri ubijeno je 60.000 ljudi od 1999., prema podacima nevladinih udruga.

Lubangino suđenje bilo je prvo na ICC-u i u 204 dana suđenja sud je saslušao 36 svjedoka tužiteljstva i 24 obrane, a 129 žrtava sudjelovalo je u postupku.

Lubangin suoptuženik je Bosco Ntaganda, bivši pomoćnik zapovjednika milicije FPLC. Za njim je izdan uhidbeni nalog 2006., no on je još u bijegu i sada je član kongoanske vojske. ICC redovito kongoanskim vlastima ponavlja da Ntaganda treba biti uhićen.