Svijet PRESTARE ELEKTRANE

IAEA: 80 posto nuklearki je opasno!

Osamdeset posto nuklearki na svijetu starije je od 20 godina, što izaziva zabrinutost za njihovu sigurnost, stoji u nacrtu izvješća UN-a, godinu dana nakon katastrofe u Fukushimi

Brojne tvrtke koje upravljaju elektranama objavile su programe, ili barem namjeru da će koristiti reaktore i nakon isteka trajanja, stoji u dokumentu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

'Očekuje se da stariji nuklearni reaktori počnu ispunjavati više sigurnosne standarde, poput nedavno izgrađenih ili onih koji se planiraju u budućnosti', navodi se u Godišnjem izvješću o nuklearnoj sigurnosti IAEA-e.

'Postoje sumnje da zastarjeli reaktori neće ispuniti ta očekivanja', ističe se.

Generalni direktor IAEA-e Yukiya Amano izjavio je prošloga tjedna da je nuklearna energija danas sigurnija nego prije godinu dana, kada je u potresu i tsunamiju uništena nuklearka u japanskoj Fukushimi.

U izvješću se, naime, navodi da je 'operativna razina nuklearnih elektrana diljem svijeta i dalje visoka'.

No IAEA upozorava na sve stariju 'flotu' nuklearki i činjenicu da je 85 posto od 435 elektrana u svijetu starije od 20 godina.

'To može utjecati na njihovu sposobnost ispunjavanja energetskih standarda na ekonomičan i učinkovit način', stoji u još uvijek nedovršenom izvješću koje je poslano zemljama članicama te UN-ove agencije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još