POSLJEDICE KATASTROFE

'Made in Japan' postaje 'Made by Japan'

14.03.2012 u 07:00

Bionic
Reading

'Made by Japan' će zamijeniti postojeći 'Made in Japan', zato što su posljedice razornog tsunamija pogurale japansku proizvodnju u inozemstvo, javlja britanski The Telegraph

U nedjelju je Japan obilježio prvu godišnjicu prirodne katastrofe koja je iza sebe ostavila više od 19.000 mrtvih ili nestalih te izazvala najgoru nuklearnu katastrofu od Černobila.

No posljedice su vidljive i na ekonomskom planu. Japanske tvornice su zatvorene, ali tvrtke ipak pokušavaju umanjiti štetu tako što su proizvodnju u međuvremenu preselile u inozemstvo.

'To vjerojatno znači manje robe s oznakom 'Made in Japan' i više one s oznakom 'Made by Japan', rekao je David Rea, ekonomist iz Capital Economicsa.

On očekuje da će japanska industrija biti suočena s nedostatnim investicijskim sredstvima, s obzirom na neizvjesnost oko energetske strategije Japana nakon nuklearne krize. Samo dva od 54 nuklearna reaktora su u pogonu od 2011, dok su ostali zatvoreni zbog održavanja ili kontrole.

To znači da se japansko gospodarstvo više oslanja na uvozna fosilna goriva i tako je podložnije cijeni nafte koja varira, dok oslabljen energetski kapacitet prijeti nestašicom energije i podiže troškove proizvodnje. To će potaknuti ulaganja u neke druge zemlje, piše The Telegraph.

Porast uvoza fosilnih goriva također može značiti da će 2012. Japan biti suočen s trgovinskim deficitom.

Dugoročni utjecaj katastrofe na gospodarstvo Japana će ovisiti i o tome što će njegovi čelnici odlučiti učiniti po pitanju nuklearne energije.