VELIČALI I MLADIĆA

Srpski ekstremisti zapalili zastavu Vojvodine

12.03.2012 u 16:04

Bionic
Reading

Srbijanski ekstremisti iz pokreta SNP Naši zapalili su u nedjelju navečer zastavu Vojvodine, a predsjednik Skupštine Vojvodine Sandor Egeresi ističe da poslije sljedećih izbora u Srbiji treba utemeljiti vojvođansku policiju te da se mora definirati model financiranja pokrajine, prenijeli su u ponedjeljak vojvođanski mediji

Aktivisti ekstremističkog pokreta SNP Naši spalili u Novome Sadu zastavu Vojvodine i ispisali grafite kojima podupiru bivšeg zapovjednika vojske Republike Srpske optuženoga za genocid Ratka Mladića. Na jednom pročelju otisnuli su više od 20 grafita s Mladićevim likom te naveli da zastavu Vojvodine spaljuju u čast njegova rođendana.

Zgrada je udaljena 150 metara od novosadske Policijske uprave.

Predsjednik Skupštine Vojvodine Sandor Egeresi zauzeo se za osnivanje vojvođanske policije ističući da 'u svim demokratskim zemljama regije i lokalne samouprave imaju svoju policiju'.

'Vojvođanska policija koja je postojala prije 30 godina bila je uspješna i imala je ugled. Tvrdi li sada netko da je postojanje te vojvođanske policije utjecalo na raspad SFRJ? Toliko su apsurdni ti strahovi od Vojvodine', rekao je Egeresi u razgovoru za novosadski list Dnevnik.

Predsjednik Skupštine Vojvodine istaknuo je da jačanje političke i gospodarske samostalnosti Vojvodine ne smije biti 'bauk-tema', nego Srbija Vojvodinu treba prepoznati kao svoju prednost u procesu demokratizacije društva i na daljnjem putu prema Europskoj uniji.

Ocijenio je da bi 'pozicija Srbije u tim procesima bila mnogo snažnija' kad bi se Vojvodini omogućila veća unutarnja samostalnost koja bi uključivala zakonodavnu, izvršnu i dijelom sudsku autonomiju.

'Imam dojam da je ugled Vojvodine veći u Europi nego u Srbiji. Moramo razbiti predrasude koje vladaju kod nas o nekakvom vojvođanskom separatizmu. To su gluposti', ocijenio je Egeresi.

U Srbiji bi se u svibnju trebali održati izbori na svim razinama vlasti.