SKANDAL NA RADIO SLOVENIJI

Suspendiran zbog navodne usporedbe Janeza Janše s Hitlerom

12.03.2012 u 11:01

Bionic
Reading

Slovenski novinar Matej Šurc, suautor istraživanja o švercu oružjem pod pokrićem države tijekom ratova na području bivše Jugoslavije početkom 1990-ih, suspendiran je s posla na Radio Sloveniji (RS) nakon što je u svojoj emisiji objavio satiričko-politički prilog u kojem su nadređeni vidjeli usporedbu premijera Janeza Janše s Hitlerom

Matej Šurc kaže da je informaciju o suspenziji saznao putem elektroničke pošte od direktora Radio Slovenije koju je poslao Janšinoj Slovenskoj demokratskoj stranci nakon što je stranka na sadržaj emisije reagirala na svojim stranicama ustvrdivši da urednici RS-a nisu adekvatno reagirali.

Miha Lampreht, direktor RS-a, nakon toga je 13. veljače u pismu SDS-u ustvrdio da je sporna usporedba u suprotnosti s etičkim standardima novinarstva, posebno u javnom mediju, i da Šurc do daljnjega neće uređivati spomenutu emisiju.

U prozvanoj emisiji, tvrdi Šurc, Janšino ime nije ni spomenuo nego je kao zvučnu kulisu uvrstio odlomak iz jednog humorističnog filma o Hitleru. Urednike je međutim isprovocirala rečenica na kraju priloga: 'Govorio vam je fuhrer.'

Drago Balažić, urednik informativnog programa, upravo tu rečenicu uzima kao dokaz kršenja novinarskih standarda. 'Uređivački kolegij ocijenio je da, iako se radi o autorskoj emisiji u kojoj je polje autorske slobode šire, takve asocijacije ili usporedbe prelaze etičke standarde profesionalnog novinarstva. U javnim medijima, kao što je javna RTV, ti su standardi još stroži, a njihovo poštivanje u tim medijima bi trebalo biti još striktnije, što ne znači uplitanje u autorsku slobodu ili nametanje cenzure', kazao je Balažić tportalu.

'Na ovu odluku odgovorio sam samo da teškim srcem primam bolnu kaznu, ali je za sada neću komentirati', rekao nam je Šurc.

Iako vodstvo RS-a tvrdi da su odluku donijeli prije reakcije Janšine stranke, Šurc ipak ne isključuje mogućnost da se radi o pritisku vlasti s obzirom da je iz tiska izašla već druga knjiga trilogije 'U ime države' koja teško optužuje najviše slovenske političare s početka 1990-ih da su organizirali šverc oružja u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, i to za privatni račun, a koristeći svoje položaje i institucije države. U to vrijeme Janez Janša je bio ministar obrane, a sada je suočen s vrlo velikom količinom podataka koje su autori, Šurc i Blaž Zgaga, istražili na osnovi šest tisuća dosada tajnih državnih i vojnih dokumenata.

Dvojica autora upravo za to istraživanje već su dobili priznanja poput nedavne nagrade Southeast Europe Media Forum za istraživačko novinarstvo.