KONAČNA POTVRDA

Paro postaje veleposlanik Hrvatske u SAD-u

11.03.2012 u 23:10

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić potvrdila je u nedjelju navečer da će novi hrvatski veleposlanik u Washingtonu biti Joško Paro, dosadašnji savjetnik predsjednika republike za vanjske poslove

'Budući da je od zemlje primateljice stigao agreman odnosno suglasnost, mogu potvrditi da će Joško Paro biti novi hrvatski veleposlanik u Washingtonu', kazala je Vesna Pusić u Dnevniku 3 HTV-a.

Prema informacijama dostupnim na službenim internetskim stranicama predsjednika Josipovića, Paro se u Ministarstvu vanjskih poslova zaposlio 1992. godine. Napredovao je do savjetničkog mjesta u Madridu (1993-96), te položaja načelnika Odjela za političku analizu i ministrova pisca govora 1996. godine.

Od 1997. do 2002. bio je pomoćnik ministra vanjskih poslova odgovoran za odnose sa susjednim i europskim zemljama, SAD-om, Rusijom, Kanadom i Izraelom. Kao iskusan pregovarač, igrao je istaknutu ulogu u procesu postkonfliktnog normaliziranja odnosa sa susjedima.

Bio je veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu od 2003. do 2009, a od 2009. do veljače 2010. godine veleposlanik u Kraljevini Nizozemskoj.

Djelomični sklad

Vesna Pusić i predsjednik Ivo Josipovićdjelomično su uskladili popis novih hrvatskih veleposlanika, a šefica diplomacije najavila je daće  taj popis biti poznat uskoro, nakon konzultacija s premijerom Zoranom Milanovićem.

Prije godinu dana, na okruglom stolu o vanjskoj politici u organizaciji HNS-ove Političke akademije, Paro je govorio je o nesnalaženju hrvatske diplomacije u novom vremenu.

'Od 2000. godine značajno se usložnjava hrvatska vanjska politika koju ne prati dovoljno usložnjavanje diplomacije', rekao je Paro, dodajući da hrvatska vanjska politika nije dovoljno iskorištavala diplomaciju, a takva je diplomacija najskuplja diplomacija.

Napomenuo je da su hrvatski diplomati najmanje plaćeni u regiji. 'Europski građani moraju znati tko su ti Hrvati, a mi im to moramo reći kako bismo srušili stereotipe, to košta novaca i to moramo platiti', rekao je Paro.

Budućim šefovima diplomacije tom prilikom savjetovao je da ustroje modernu diplomatsku službu spremnu za izazove globaliziranog svijeta. 'Najbolji će ulaskom u EU otići u Bruxelles, a morat će raditi s onim što će ostati tu, zatečenim materijalom', izjavio je.