REFERENDUMSKO 'NE'

Švicarci odbacili mogućnost dužih godišnjih odmora

11.03.2012 u 22:25

Bionic
Reading

Švicarski glasači odbacili su u nedjelju na referendumu prijedlog da se najmanji plaćeni godišnji odmor zaposlenih produži sa četiri na šest tjedana nakon što su tvrtke upozorile da bi to moglo ugroziti konkurentnost i radna mjesta

Incijativu produženja godišnjih odmora je pokrenuo sindikat Travail.Suisse koji je tvrdio da je četverotjedni odmor nedovoljan zbog pritiska posla koji se uvelike povećao posljednjih desetljeća uzrokujući stres i zdravstvene probleme.

Švicarska televizija je, međutim, izvijestila da prvi rezultati pokazuju da je prijedlog odbacilo 67 posto birača.

Travail.Suisse je rekao da se referendum održao u nepovoljnom trenutku zbog zabrinutosti gospodarskim stanjem povezanima s krizom u eurozoni.

'Mnogim glasačima bilo je razumljivo da sadašnje zabrinutosti za njihove poslove imaju prednost pred dugoročnom dobrobiti ljudi i švicarskog poslovanja', rekao je taj sindikat u izjavi. 'U kampanji širenja straha protivnici incijative su se koristili osjećajem nesigurnosti radnika'.

Glavna udruga poslodavaca, koja je žestoko lobirala protiv prijedloga, pozdravila je rezultat rekavši da on znači pozitivan odgovor 'održavanju konkurentnosti švicarskih tvrtki i osiguravanju radnih mjesta'.

U Švicarskoj zaposlenici već prosječno imaju pravo na odmore od oko pet tjedana jer mnoge tvrtke nude duži odmor od minimalno propisanog.