Svijet PREDIZBORNA RETORIKA

Sarkozy razmatra izlazak Francuske iz Schengena

  • Autor: S.S./AP
  • 12.3.2012 0:09:12
  • 11.3.2012 18:34:12

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zaprijetio je u nedjelju da će njegova zemlja izaći iz Schengenske zone ako Europska unija postigne napredak u zaštiti svojih granica od najezde ilegalnih imigranata

Sarkozy je izrekao prijetnju o istupanju Francuske iz Schengena za vrijeme predizbornog govora pred tisućama pristaša. Nekotrolirana imigracija šteti sposobnosti Europe da prihvati i integrira nove useljenike, te opterećuje mrežu socijalne sigurnosti najugroženijih stanovnika kontinenta, rekao je Sarkozy.

'Ovo je hitna stvar jer ne možemo prihvatiti izloženost manjkavostima europskih vanjskih granica', istaknuo je Sarkozy.

Ako u idućih 12 mjeseci ne uoči značajan napredak po pitanju zaštite granica, Francuska će obustaviti svoje članstvo u Schengenu sve dok se ne postignu željeni rezultati, rekao je francuski predsjednik.

Ilegalna imigracija i useljenici vruća su tema francuskih predsjedničkih izbora. Kritičari optužuju Sarkozyja i njegove saveznike u konzervativnoj stranci UMP za obračun s ilegalnim imigrantima u svrhu pridobivanja glasova ekstremnih desničara uoči prvog kruga izbora 22. travnja.

Posljednja istraživanja pokazuju da će uvjerljivi pobjednik izbora biti socijalistički kandidat Francois Hollande, vjerojatno u drugom krugu izbora 6. svibnja.

Prema Schengenskom sporazumu, državljani država u Europskoj uniji koje su prihvatile sporazum - uz Island, Norvešku i Švicarsku - mogu se slobodno, bez putovnice i osobne iskaznice, kretati po drugim članicama.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još