Svijet KLASA OPTIMIST

Annan: Težak i zamršen put do mira u Siriji

Posebni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan izjavio je kako je optimističan nakon drugoga kruga pregovora sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom održanim u nedjelju, no također je kazao kako će biti teško postići sporazum o prekidu krvoprolića

'To će biti teško i zamršeno, no moramo se nadati', rekao je novinarima u Damasku. 'Optimist sam iz više razloga', rekao je, podsjetivši na opću želju za postizanjem mira u Siriji.

Novinare je također izvijestio kako je Asadu iznio neke konkretne prijedloge te je pozvao na hitan prekid ubijanja u Siriji, gdje je dosad, prema UN-ovim podacima u posljednjih godinu dana smrtno stradalo više od 7500 ljudi. Vlasti tvrde da su ustanici ubili 2000 vojnika.

'Podsjetio sam predsjednka na staru afričku izreku koja glasi: Ako ne možete promijeniti smjer vjetra, promijenite pravac plovidbe', rekao je Annan, dodavši kako Sirija mora prihvatiti promjene i reforme.

Annan, koji se u nedjelju u Damasku sastao i s vjerskim poglavarima, kazao je kako je stanje ondje loše i opasno te da su svi Sirijci odgovorni i pozvani da pomognu u procesu ozdravljenja i izmirenja nacije.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još