KUKAVIČKO SMAKNUĆE

Španjolci na ulicama zbog ubojstva građanina

04.12.2008 u 15:57

Bionic
Reading

Nekoliko prosvjednih skupova održano je u četvrtak u Španjolskoj protiv ubojstva baskijskog poduzetnika koje je u srijedu počinio navodni pripadnik naoružane separatističke skupine ETA-e

AZPEITIA - Tristotinjak zaposlenika građevinske tvrtke Ignacija Urije Mendizabala koji je u srijedu s nekoliko hitaca ustrijeljen pokraj sjedišta njegove tvrtke u Aspeitiji (Baskija, na sjeveru Španjolske), okupilo se u tom gradu, nekoliko metara od mjesta ubojstva.

Španjolski zastupnici su se okupili ispred parlamenta u Madridu, nakon čitanja osude koju su potpisale sve stranke u zastupničkom domu, a članovi baskijske regionalne vlade održali su sličan skup ispred sjedišta vlade u Vitoriji.

Predsjednik španjolske socijalističke vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero trebao bi u četvrtak doći u Aspeitiju i odati počast posmrtnim ostatcima ubijenog poduzetnika.

Zapatero je u srijedu navečer za napad optužio baskijsku tajnu organizaciju. "ETA nam ne smije nametati svoja nasilna rješenja", rekao je osudivši "kukavičko ubojstvo".

Policija je u četvrtak tragala za trojicom navodnih pripadnika ETA-e koji su pobjegli u automobilu pošto su pucali u poduzetnika.

ETA čiji je navodni vojni šef "Txeroki" uhićen sredinom studenoga, smatra se odgovornom za smrt više od 800 osoba u 40 godišnjoj borbi za neovisnost Baskije.