Svijet KONZERVATIVCI UJEDINJENI

Merkel tajno organizirala premijerski bojkot Francoisea Hollandea

Njemačka kancelaka Angela Merkel pokrenula je europsku konzervativnu koaliciju protiv Francoisea Hollandea, socijalističkog kandidata za predsjednika Francuske. U pomoć Nicolasu Sarkozyju priskočili su i, kako izvještava Der Spiegel pozivajući se na anonimne izvore, konzervativni premijeri Italije, Španjolske i Velike Britanije, koji se također odbijaju susresti s potencijalnim predsjednikom Francuske

U posljednje vrijeme se često mogu čuti prigovori s raznih strana da Europska unija pati od velikog deficita demokracije, te da malobrojna politička elita odluke donosi ne obazirući se na volju građana. Da u tome ima dosta istine, dovoljno je podsjetiti se što se dogodilo bivšem grčkom premijeru Georgiosu Papandreuou nakon što je predložio referendum: prvo je pozvan na hitno ribanje u Francusku, a uskoro i zamijenjen bivšim bankarom Goldman Sachsa Lucasom Papademosom na čelu grčke vlade.

U međuvremenu se, opet daleko od očiju javnosti, dogovara kako zadržati spektakularno nepopularnog Nicolasa Sarkozyja u Elizejskoj palači, te pod svaku cijenu zaustaviti pobjedu Francoisea Hollandea, socijalističkog kandidata na predsjedničkim izborima koji se održavaju u svibnju. Predizborna kampanja je počela, a ankete pokazuju da je Hollande uvjerljivo ispred Sarkozyja, koji se može pohvaliti da je francuski predsjednik s najnižom stopom popularnosti otkako se ista uopće mjeri.

To što francuski gađani nisu nimalo oduševljeni učincima i politikom svojeg aktualnog predsjednika ne zanima njemačku kancelarku Angelu Merkel, koja se odlučila umješati u unutarnju politiku druge najmoćnije članice EU. Prvo je Sarkozyju pomogla u lansiranju kampanje, održavši s njime zajednički TV-intervju te najavivši da će za njega agitirati i na nekoliko predizbornih skupova, no sljedeći koraci koje je poduzela Merkel itekako odstupaju od dobre demokratske prakse.

Jacky Naegelen
Kandidat za francuskog premijera Francois Hollande
Za početak, Merkel se odbija uopće susresti s Hollandeom, čiji se tim već po protokolu i pravilima obratio Uredu kancelarke. Sada je njemačka kancelarka otišla još dalje te je u tajnosti sa svojim kolegama, talijanskim premijerom (bez ikakvog izbornog legitimiteta) Marijem Montijem i španjolskim premijerom dogovorila da će potpuno bojkotirati Hollandea. U odluci im se pridružio i britanski premijer David Cameron, koji se prije par mjeseci žestoko svađao sa Sarkozyjem, kada mu je ovaj na samitu EU poručio da 'drži usta zatvorenima' kada je riječ o spasu eura. Službeno je Merkel, preko glasnogovornika Stephena Seiberta, demantirala postojanje bilo kakvog dogovora europskih konzervativaca o bojkotu francuskog socijalističkog kandidata Hollandea, ali se zasad s njime još nitko nije sastao.

Smatra se da je baš kriza eurozone razlog zbog kojeg se Angela Merkel odlučila umiješati u francuske predsjedničke izbore. Sarkozy je manje-više slušao sve što njemačka kancelarka predloži, a sada još i svoj politički opstanak vezuje za nju, dok je Francois Hollande javno kritizirao fiskalni pakt EU (Merkeličino čedo u borbi za stabilizaciju eura) te je najavio da će tražiti njegovu izmjenu. Iz krugova bliskih njemačkoj kancelarki može se čuti da su bilo kakve izmjene sporazuma neprihvatljive, pa čak i ako ih traži francuski predsjednik.

Takvo ponašanje Merkel izaziva zabrinutost i u Njemačkoj. Iz Ministarstva vanjskih poslova, koje vodi liberal Guido Westerwelle, može se čuti da 'Njemačka ne bi trebala biti kandidat u francuskim izborima', dok mnogi u Berlinu smatraju da 'Njemačka treba raditi s bilo kime tko je u Elizejskoj palači'. Ako Hollande pobijedi za koji mjesec, kako će onda izgledati odnosi Francske i Njemačke, pitaju se zabrinuti anonimni diplomati u izjavama za njemačke medije.

O svemu se oglasio i tim Francoisea Hollandea, čiji je šef kampanje Pierre Moscovici nazvao postupke kancelarke Merkel 'iritantnim i zabrinjavajućim', ističući da je riječ 'o ponašanju bez presedana'. Hollande je bio mnogo suzdržaniji, rekavši da ga 'savez među konzervativcima ne zabrinjava'. Jer: 'Odluku o pobjedniku donijet će narod Francuske.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još