BIZARNO

Turistička agencija vodi putevima Ratka Mladića

10.03.2012 u 07:28

Bionic
Reading

Internetska stranica www.politicaltours.com ima neobičnu turističku ponudu: londonska agencija zainteresiranim putnicima nudi da za šest do devet dana, ovisno o destinaciji, obiđu neke od najzanimljivijih konfliktnih zona na svijetu

Tako su u ponudi i Bosna i Hercegovina i Srbija, i sve to u paketu za 2.400 funti, otkriva tjednik Novossti.com. Najnovije u ponudi jest postgadafijevska Libija. Kreće se krajem ožujka i obilaze se mjesta kojima se Gadafi kretao u posljednjim satima otpora.

Nama je zanimljivija ekspolatacija nedavnih sukoba u Bosni i Srbiji. Tako vješti trgovci na ljudskoj patnji iz politicaltoursa nude spavanje u Srebrenici, penjanje na okolna sarajevska brda odakle je po gradu pucao i ruski pisac Edvard Limonov, svojevrsni preteča ovoga današnjeg lešinarskog turizma, kako zaključuju Novossti.com.

Turisti mogu vidjeti i neke od podzemnih tunela iz razdoblja dok je Tito utvrđivao Jugoslaviju, kao i tunel iz rata koji je opkoljenom Sarajevu bio jedina veza sa svijetom.

Beogradski dio odnosi se na obilazak suda za ratne zločine gdje je Mladić bio zatočen prije transfera u Haag, ali i razgovor sa srpskim nacionalistima koji se protive putu te zemlje u EU.
Za okrepu, navode Novossti, mogli bi otići u novobeogradski kafić Luda kuća u koji je rado svraćao i Radovan Karadžić.

Londonska agencija paket aranžman za Srbiju i Bosnu naziva Mladićevom ostavštinom, a pokrivaju je sve sami balkanski eksperti – Lois Sell, bivši zaposlenik britanskog Foreign Offica, i Kate Adie, bivša dopisnica BBC-ja s ovih prostora.

Agencija širom svijeta nudi i ostale atraktivne politički nestabilne lokacije, od Sjeverne Koreje, preko Sjeverne Irske, Etiopije i Gruzije.