GUŽVA NA BLISKOM ISTOKU

Izrael od SAD-a traži oružje za napad na Iran!

09.03.2012 u 11:06

Bionic
Reading

Izraelske vlasti od SAD-a su zatražile posebne bombe za razaranje bunkera i zrakoplove cisterne koji bi omogućili da se unaprijedi njihova sposobnost napada na iranska podzemna nuklearna postrojenja, izjavio je u četvrtak izraelski dužnosnik

'Takav je zahtjev upućen tijekom tjedna', tj. u vrijeme kada je izraelski premijer Benjamin Netanyahu boravio u posjetu Washingtonu, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman, potvrdivši na taj način napise u medijima.

S obzirom na osjetljivost tog pitanja, neimenovani je dužnosnik izraelska izvješća prema kojima bi SAD uvjetovao isporuku traženih sredstava u zamjenu za obećanje da neće napasti Iran tijekom ove godine, nazvao nerealnima.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney na novinarsko pitanje jesu li Izraelci takvo nešto zatražili od SAD-a tijekom Netahyahuova posjeta Americi odgovorio je da 'nije bilo ni prijedloga ni dogovora o tome pitanju' između izraelskog premijera i američkog predsjednika Baracka Obame

Netanyahu: Izrael neće napasti Iran narednih dana i tjedana

Izrael će pružiti priliku sankcijama prema Iranu da djeluju i neće napasti njegova nuklearna postrojenja narednih dana ili tjedana, rekao je premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak nakon što se vratio s razgovora u Washingtonu.

'Nemam štopericu u ruci. To nije stvar dana ili tjedana, ali također nije ni stvar godina. To svatko razumije', rekao je Netanyahu komercijalnom Channel 10 u objavljenom dijelu snimljenog intervjua.

Netanyahu je nagovijestio da bi Izrael mogao pribjeći sili ukoliko Teheran, koji niječe opravdanost sumnji da u tajnosti nastoji razviti atomsku bombu, nastavi prkositi diplomatskom pritisku da zauzda svoj nuklearni program.

'Bili bismo sretni ako bi se ova stvar riješila miroljubivo, ako Iran odluči prekinuti svoj nuklearni program', rekao je.

'Prekinuti ga, demontirati svoje postrojenje u Qomu i prekinuti obogaćivanje urana. Bit ću najsretniji, mislim da će svi izraelski stanovnici biti također sretni', dodao je.

Netanyahu je uvjeravao američkog predsjednika Baracka Obamu na razgovorima u Washingtonu u ponedjeljak da Izrael nije donio nikakvu odluku o napadu na iranska nuklearna postrojenja, rekli su izvori bliski razgovorima.

Međutim, isto tako nije dao znakove za uzmicanja od mogućnosti vojnih udara.

'Ne smijemo dospjeti u stanje u kojem Izrael nema mogućnosti sam sebe braniti'

U dijelovima posebnog intervjua koji je dao državnom Channel 1 Netanyahu je objasnio da Izrael osjeća da je iranska prijetnja neposrednija prema njemu nego prema Sjedinjenim Državama. 'Postoji bitna razlika. Sjedinjene Države su velike i daleko, Izrael je manje velik i bliže prijetnji, a naravno različite su i mogućnosti', rekao je.

'Zato američki sat za zaustavljanje da Iran stekne nuklearni potencijal nije isti kao izraelski sat koji, naravno, ima drukčiji raspored', rekao je.

Na pitanje novinara ima li povjerenja u Obaminu preuzetu obvezu da Sjedinjene Države neće dopustiti Iranu da postane nuklearna prijetnja Izraelu Netanyahu je odgovorio: 'To je važna izjava, ali je naša odgovornost konačno osigurati da ne dospijemo u situaciju demantirati ono što je predsjednik Obama rekao. Ne smijemo dospjeti u stanje u kojem Izrael nema mogućnosti sam sebe braniti protiv bilo koje prijetnje.'